PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 14 d. 09:23

Saugumo agentūros: prie Jemeno krantų pranešta apie sprogimus netoli dviejų laivų

Pasaulis

Laivai / Scanpix (asociatyvi nuotr.)

Lina LinkevičiūtėŠaltinis: ELTA.LT


313971

Antradienį prie Jemeno krantų du laivai pranešė apie netoliese įvykusius sprogimus, informavo jūrų saugumo agentūros.

Kaip teigiama, žalos nepadaryta, žmonės nesužeisti.

Raudonosios jūros ir Adeno įlankos vandenys prie Jemeno krantų tapo pavojingi laivybai, nes hučių sukilėliai, kurie kontroliuoja tam tikras teritorijas, įskaitant sostinę Saną, rengia atakas. Tikslas esą yra pademonstruoti solidarumą su palestiniečiais karo draskomame Gazos Ruože.

Vienas laivas, buvęs už 63 jūrmylių į pietvakarius nuo sukilėlių kontroliuojamo Chudaidos uostamiesčio, anksti antradienį pranešė apie du netoliese driokstelėjusius sprogimus.

„Netoliese buvo pastebėtas įtartinai besielgiantis nedidelis laivas, mirksintis laivui šviesomis“, – nurodė britų jūrų saugumo agentūra UKMTO.

Pasak jos, tada laivą „puolė nepilotuojamas antvandeninis laivas, kuris buvo sėkmingai išjungtas“.

Jūrų saugumo bendrovė „Ambrey“ savo ruožtu pažymėjo, kad laivas atitinka hučių taikinių profilį.

Jungtinis jūrų informacijos centras (JMIC), kuriam vadovauja 45 narių tarptautinė jūrų koalicija, identifikavo šį laivą kaip su Liberijos vėliava plaukiojantį žalios naftos tanklaivį „Delta Atlantica“.

Antrasis laivas, buvęs už 97 jūrmylių į šiaurės vakarus nuo Chudaidos, taip pat pranešė apie netoliese įvykusį sprogimą, teigė UKMTO.

JMIC identifikavo antrąjį laivą kaip su Panamos vėliava plaukiojantį žalios naftos tanklaivį „On Phoenix“.

Nors atsakomybės kol kas niekas neprisiėmė, šie smūgiai yra panašūs į tuos, kuriuos anksčiau surengė Irano remiami hučiai. Jų išpuoliai prasidėjo lapkritį, praėjus maždaug mėnesiui po to, kai spalio 7 d. „Hamas“ prieš Izraelį surengė precedento neturinčias atakas, kurios sukėlė karą Gazos Ruože.

Vėlai antradienį JAV Centrinė vadovybė nurodė, kad „Raudonojoje jūroje sėkmingai sunaikino du Irano remiamų hučių laivus“, tačiau nepateikė konkrečių detalių apie taikinius.

„Šie laivai kėlė aiškią ir neišvengiamą grėsmę JAV ir koalicijos pajėgoms bei prekybiniams laivams regione“, – sakoma JAV pareiškime.

Prieš laivus nukreipta hučių kampanija sutrikdė jūrų eismą Raudonojoje jūroje, kuri yra svarbi pasaulinei prekybai.