PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Gamta2024 m. Rugsėjo 16 d. 09:52

Šanchajuje siaučia stipriausias nuo 1949-ųjų taifūnas „Bebinca“

Pasaulis

Taifūnas. Asociatyvi EPA-ELTA nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


318695

Šanchajų pirmadienį užklupo stipriausia nuo 1949 metų audra, išvarčiusi medžių ir sutrikdžiusi eismą visame regione, pranešė valstybinė žiniasklaida.

Siaučiant audrai dešimtys milijonų žmonių Šanchajuje ir tankiai apgyvendintoje Kinijos rytinėje pakrantėje pirmadienį slėpėsi uždarose patalpose.

Taifūnas „Bebinca“ ankstų pirmadienio rytą pasiekė rytinę miesto pakrantę, o vėjo greitis siekė iki 41,9 metro per sekundę, pranešė valstybinė žiniasklaida.

Tai stipriausia audra Šanchajuje nuo 1949 metų taifūno „Gloria“, netrukus po to, kai taifūnas „Bebinca“ pasiekė sausumą, pranešė valstybinis transliuotojas CCTV.

Daugelis įmonių jau buvo uždarytos per Rudens vidurio šventę, o 25 milijonams miesto gyventojų buvo rekomenduojama likti namie.

Šanchajaus potvynių kontrolės centras CCTV pranešė jau gavęs dešimtis pranešimų apie incidentus, susijusius su taifūnu. Gyventojai dažniausiai praneša apie nuvirtusius medžius ir reklaminius stendus.

Naujienų agentūros AFP reporteris pastebėjo, kad nuvirtęs medis visiškai užtvėrė vieną gatvę miesto centre.

Siautulingi vėjai

Gydytojas Xiong Zhuowu, gyvenantis šiauriniame Baošano rajone, paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip nuo pastato stogo nuplėšiama nekilnojamojo turto agento iškaba.

„Šiandien jaučiuosi gana nervingas, nuolat tikrinu, kokia situacija už lango“, – AFP sakė Xiong Zhuowu.

„Nekilnojamojo turto įmonės administracija apačioje pastebėjo keletą medžių apnuogintomis šaknimis ir nedelsdama paskambino man, kad pastatyčiau automobilį į kitą vietą, kol ant jo dar nenuvirto medis“, – pasakojo jis.

Tiesioginėje transliacijoje iš Baošano matyti, kaip upės pakrantėje augančius medžius laužo smarkūs vėjai.

Tačiau kai kurie Šanchajaus gyventojai, nepaisydami smarkų liūčių ir staigių vėjo gūsių, savo veiklų nestabdė.

Prekybos srityje dirbanti Wu Yun sakė, kad išėjo į lauką, nes turėjo nebaigtų darbinių reikalų.

„Manau, kad viskas bus gerai, nes mačiau jau daug taifūnų pietuose, todėl manau, kad Šanchajuje viskas gerai (palyginti su tuo, kas buvo ten)“, – AFP sakė ji, nesėkmingai bandydama išskleisti skėtį.

Skrydžiai sustabdyti

Visi skrydžiai dviejuose pagrindiniuose Šanchajaus oro uostuose sustabdyti.

Taip pat atšaukti kai kurie traukinių ir keltų reisai.

Greitkeliai buvo uždaryti pirmadienį 1 val. vietos (sekmadienį 20 val. Lietuvos) laiku. Miesto gatvėse kurį laiką apribotas greitis iki 40 km per valandą.

Tiesiogiai transliuojamoje filmuotoje medžiagoje matyti, kad piko valandomis Šanchajaus keliai, kuriuose įprastai susidaro spūstys, beveik tušti, o miesto panoramą gaubia tirštas rūkas.

Devyni tūkstančiai gyventojų buvo evakuoti iš Čongmingo rajono, salos, esančios ties Jangdzės upės žiotimis, pranešė pareigūnai.

CCTV paskelbė prie kaimyninės Džedziango provincijos pakrantės reporterio filmuotą medžiagą prie kaimyninės Džedziango provincijos pakrantės, kur bangos daužė uolėtą pakrantę.

„Jei išeinu į (audrą), vos galiu kalbėti“, – sakė reporteris.

„Matote, kad jūros paviršiuje yra tik banga po bangos, kiekviena aukštesnė už ankstesniąją“, – pridūrė jis.

Kitas taifūnas „Yagi“ šį mėnesį Kinijos pietinėje Hainano saloje pražudė mažiausiai keturis žmones, dar 95 buvo sužeisti, pranešė nacionalinės meteorologijos tarnybos.

„Bebinca“ taip pat praūžė per Japoniją, centrinę bei pietinę Filipinų dalis, kur griūvantys medžiai pražudė šešis žmones.

CCTV teigė, kad „Bebinca“ turėtų judėti į šiaurės vakarus ir sukelti smarkų lietų bei stiprų vėją Dziangsu, Džedziango ir Anhujaus provincijose.

Kinija yra daugiausiai pasaulyje išmetanti šiltnamio efektą sukeliančių dujų, kurios, mokslininkų teigimu, lemia klimato kaitą ir dėl kurių dažnėja bei intensyvėja ekstremalūs orai.