PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Sveikata2024 m. Rugsėjo 17 d. 07:16

SAM pristatys gripo ir koronaviruso skiepijimosi strategiją

Lietuva

Skiepai / Unsplash

ELTAŠaltinis: ELTA


318868

Antradienį Sveikatos apsaugos ministerijoje (SAM) bus pristatyta šio žiemos sezono skiepijimo strategija – galimybė skiepytis nuo gripo ir koronaviruso vieno vizito metu, taip pat šių metų šaltajam laikotarpiui įsigytų vakcinų skaičius.

Nors gripo sezonas dar neprasidėjo, pastaruoju metu Lietuvoje augo užsikrėtimų koronavirusu skaičius –pirmąją rugsėjo savaitę Lietuvoje registruoti 2799 COVID-19 užsikrėtę pacientai, rodo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenys. Tai – didesnis sergamumas nei tuo pačiu metu pernai, pažymi centro atstovai.

„Pagrindinė prevencijos priemonė išlieka skiepai, ypač rekomenduojami rizikos grupėms priskiriamiems asmenims. Gyventojai jau gali kreiptis į gydymo įstaigas dėl skiepijimosi koronaviruso vakcina“, – anksčiau skelbė NVSC atstovai.

Kaip jau anksčiau skelbė ministerija, siekiant išvengti užsikrėtimo, specialistai ragina plauti rankas, jei nėra galimybės nusiplauti muilu ir vandeniu – jas dezinfekuoti. Taip pat svarbu laikytis kosėjimo bei čiaudėjimo etiketo, neliesti paviršių, kurie gali būti užteršti virusais, nešvariomis rankomis neliesti akių, nosies ar burnos.

Taip pat primenama pajutus į peršalimą panašius simptomus (gerklės ar galvos skausmą, nosies užgulimą ar slogą ir kt.), likti namuose arba dirbti iš namų, nekeliauti, nesilankyti žmonių susibūrimo vietose, vengti kontakto su kitais asmenimis arba dėvėti medicininę kaukę ar respiratorių, kreiptis į savo šeimos gydytoją ir laikytis jo rekomendacijų, nurodo NVSC.