PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 14 d. 16:55

Šaltiniai: ketvirtadienį Katare vyks svarbus derybų ratas dėl paliaubų Gazos kare

Pasaulis

Gaza / Scanpix

ELTA.LTŠaltinis: ELTA.LT


314076

Svarbus derybų ratas dėl galimų paliaubų Gazos kare ketvirtadienį vyks Kataro sostinėje Dohoje. Tai agentūrai dpa pranešė su planais susipažinę šaltiniai. Jų duomenimis, derybose kaip tarpininkai vėl turėtų dalyvauti JAV Centrinės Žvalgybos Valdybos (CŽV) vadovas Williamas Burnsas, Kataro ministras pirmininkas Mohammedas bin Abdulrahmanas Al Thanis ir Egipto žvalgybos vadas Abbasas Kamelis. Izraeliui turėtų atstovauti užsienio žvalgybos „Mossad“ vadovas Davidas Barnea.

Kadangi Izraelis ir islamistinis judėjimas „Hamas“ tiesiogiai tarpusavyje nesidera, jiems tarpininkauja Kataras, Egiptas ir JAV. „Hamas“ nenori dalyvauti pokalbiuose be aiškaus plano, kaip įgyvendinti JAV prezidento Joe Bideno pasiūlymus dėl paliaubų. Pasak leidinio „The Wall Street Journal“, arabų tarpininkai po derybų informuos „Hamas“ apie aptartus klausimus.

Derybos ketvirtadienį laikomos lemiamu momentu, mėginant pasiekti paliaubas ir įkaitų iškeitimą į palestiniečių kalinius Gazos kare. Viliamasi, kad, jei pavyktų persilaužimas, galėtų būti užkirstas kelias ir dideliam Irano keršto smūgiui prieš Izraelį, o kartu ir karo išplitimui.

JAV prezidentas J. Bidenas gegužės pabaigoje pristatė susitarimo projektą, pradžioje numatantį visiškas ir neribotas šešių savaičių paliaubas Gazos kare. Per šį laikotarpį būtų paleista tam tikra grupė įkaitų. Mainais laisvę atgautų Izraelio kalėjimuose esantys palestiniečiai. Kitame etape mūšiai būtų galutinai nutraukti ir paleisti likę įkaitai. Paskutinysis projekto etapas numato Gazos Ruožo atstatymo pradžią.