Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Andrius TverijonasŠaltinis: Etaplius.lt
Vasarą demonstravome puikias figūras, o žiemą ateina noras susisukti į chalatą ir valgyti, valgyti, valgyti... Sočiai, daug, šilto maisto. Kai mane ar šeimos narius užplūsta tokia nuotaika, prisimenu animacinį filmą apie storulį tingų katiną Garfildą. Tampa aišku, ką reikia gaminti... Šiandien pietums – lazanija.
Lazanijai reikės:
400–500 gramų lazanijos lakštų (viso pakelio, jei vakarienė visai šeimai ir norėsite pasišildyti vėliau, jei ne, užtenka ir pusės pakelio); 500 gramų maltos mėsos (jūsų teisė rinktis: jautieną, kiaulieną, vištieną ar maišytą); keleto morkų; česnako; pievagrybių (aš rinkausi marinuotus); skardinės konservuotų pomidorų arba naminio ruošinio sriubai su pomidorais ir kitomis daržovėmis; konservuoto jalapeno pipiro; šaukšto kvietinių miltų; 300 mililitrų pieno; 50 gramų sviesto; 100 gramų sūrio; prieskonių ir žolelių.
Pirmiausia pasiruošiau lazanijos įdarą. Nuskutau ir sutarkavau morkas, supjausčiau pievagrybių saujelę, nulupau česnako skilteles. Galite dėti ir svogūno, aš jo nemėgstu. Morkas ir česnaką kepinau keptuvėje ant nedidelio gabalėlio sviesto. Šiek tiek pakepinus sudėjau faršą, dar po keleto minučių supyliau konservuotų pomidorų skardinę bei supjaustytą jalapeną ir palikau troškintis. Tiesa, geriau iš pradžių uždengti keptuvę dangčiu, kad mėsa taptų sultinga. Po to dangtį nuėmiau, kad sulčių šiek tiek sumažėtų. Įbėriau prieskonių.
Kai mėsa paruošta, gaminu baltą padažą, kurį dar vadina bešameliu. Puodelyje išlydau sviestą, dedu miltų, supilu pieną. Į padažą beriu provanso žolelių. Man patinka užuosti šių žolelių stiproką aromatą namuose. Užvirus padažui nesustoju maišyti, įberiu šiek tiek tarkuoto sūrio.
Kai padažas paruoštas, galima pradėti sluoksniuoti lazaniją. Stiklinį indą ištepu sviestu ir pilu šiek tiek padažo. Dedu pirmą lazanijos lakštą, ant jo – sluoksnį mėsos ir daržovių ruošinio, tuomet vėl dedu lakštą. Taip „sukraunu“ keturių lakštų bokštą. Viršutinį lakštą gausiai apipilu baltu padažu ir apiberiu tarkuotu sūriu.
Lazanija orkaitėje kaitinasi apie 45 minutes 200 laipsnių temperatūroje. Mano lazanija minkštutė, apgaubta sūriu, sultinga. Pabandykite ir jūs, pažadu, tai tikrai nėra sudėtinga. Skanaus!
Lija