PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2024 m. Liepos 7 d. 15:54

Salotos – lengvas vasaros maistas

Lietuva

Alfa.ltŠaltinis: Alfa.lt


307645

Šiltomis vasaros dienomis kartais visiškai nesinori valgyti. Arba norisi tiesiog ko nors lengvo ir neapsunkinančio skrandžio. Siūlome jums išmėginti keletą gardžių salotų variacijų.

Keptų daržovių ir fetos salotos

Reikės:

2–3 mėlynųjų svogūnų

300–400 g vynuoginių pomidorų

1–2 cukinijų

1 baklažano

2 česnako galvučių

1 šakelės čiobrelių

400 g virtų avinžirnių

20 g petražolių

1 citrinos

2 v. š. medaus

300 g fetos sūrio

Žiupsnio druskos

Žiupsnio juodųjų pipirų

Šlakelio aliejaus

Ant grotelių kepkite ketvirčiais supjaustytus mėlynuosius svogūnus, mažus pomidoriukus su visomis kekėmis, cukinijų ir baklažanų griežinėlius, česnako galvas. Daržovės turėtų iškepti per 10–15 minučių.

Fetą apšlakstykite aliejumi, pabarstykite čiobreliais – kepkite ant grilio po porą minučių iš kiekvienos pusės.

Iškepusias daržoves pasmulkinkite, sumaišykite su konservuotais nuvarvintais avinžirniais, pasmulkintomis petražolėmis. Pagardinkite druska, pipirais, citrinų sultimis, sumaišytomis su medumi ir aliejumi. Ant viršaus dėkite iškepusią fetą, apšlakstykite likusiu padažu.

Keptų nektarinų ir halumio sūrio salotos

Reikės:

4 nektarinų

250 g halumio sūrio

100 g gražgarsčių

50 g sultenių

1 stiklinės šilauogių

2 v. š. vaisių acto

4 v. š. alyvuogių aliejaus

Žiupsnio grūstų juodųjų pipirų

Žiupsnio druskos

Nektarinus supjaustykite ketvirčiais ir kartu su halumio sūrio riekėmis kepkite ant grotelių apie 10 minučių.

Į salotų serviravimo indą dėkite gražgarsčių ir sultenių. Ant jų guldykite iškepusius vaisius ir apkepusias sūrio riekes. Užberkite gerą saują šilauogių.

Salotas pagardinkite druska, pipirais, alyvuogių aliejumi ir vaisių actu.

Kalafiorų ir vynuogių salotos

Reikės:

1 kalafioro

50 ml alyvuogių aliejaus

Žiupsnio druskos

Žiupsnio grūstų juodųjų pipirų

100 g besėklių vynuogių

50 g paskrudintų lazdynų riešutų

80 g čederio sūrio

1 a. š. Dižono garstyčių

2 v. š. obuolių acto

1 v. š. medaus

20 g petražolių

Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Į skardą dėkite žiedynais pasmulkintą kalafioro galvą, pabarstykite ją druska, grūstais juodaisiais pipirais ir apšlakstykite keliais šaukštais alyvuogių aliejaus. Kepkite aie 20 minučių.

Pasiruoškite salotų padažą: suplakite likusį aliejų su actu, medumi ir garstyčiomis.

Į serviravimo indą dėkite kalafioro žiedynus, berkite pusiau perpjautas vynuoges, pasmulkintą sūrį ir sukapotus riešutus. Salotas apliekite padažu ir patiekite apibarstytas smulkintomis petražolėmis.

Brokolių, vaisių ir riešutų salotos

Reikės:

1 vidutinio dydžio brokolio

1 obuolio

1 kriaušės

1 nedidelio mėlynojo svogūno

100 g paskrudintų anakardžių

100 g džiovintų spanguolių

Padažui:

2 v. š. majonezo

2 v. š. graikiško jogurto

2 v. š. citrinų sulčių

1 a. š. medaus

Žiupsnio druskos

Brokolį, pasmulkintą žiedynais, berkite į pasūdytą verdantį vandenį, kelias minutes apvirkite.

Dideliame dubenyje sumaišykite apvirtą atvėsusį brokolį, kubeliais pjaustytą obuolį bei kriaušę, smulkiai supjaustytą svogūną, paskrudintus riešutus bei džiovintas spanguoles.

Nedideliame dubenėlyje sumaišykite majonezą, jogurtą, citrinų sultis, medų ir žiupsnį druskos. Sumaišykite ir pilkite ant salotų – atsargiai sumaišykite.