PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 31 d. 15:01

Šalindami audros padarinius, ugniagesiai atliko rekordinį medžių šalinimo darbų kiekį

Lietuva

Praūžusi audra nusiaubė Panevėžio kapines. ELTA / Domas Urbonas

Ingrida SteniulienėŠaltinis: ELTA


312179

Šalindami dėl audros nuvirtusius medžius, Lietuvos ugniagesiai atliko rekordinį tokių darbų kiekį pastaraisiais metais – atliktų darbų kiekis artėja prie 1,5 tūkst.

Iki trečiadienio 13 valandos Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas buvo registravęs 1 tūkst. 395 iškvietimus dėl ant kelių, elektros linijų ir kitų vietų nulūžusių medžių, jie buvo pradėti gauti nuo sekmadienio vakaro, kai prasidėjo stichija.

Dėl ant pastatų ir elektros laidų nuvirtusių medžių iš viso buvo gauta 60 iškvietimų.

„Tikėtina, kad, susumavus visus darbus, bus rekordas“, – Eltai trečiadienį sakė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovė Edita Zdanevičienė.

Palyginti, 2022 m. sausį dėl snygio ir vėjo lūžusių medžių tuomet buvo gauti 685 iškvietimai, 2023 m. spalį dėl vėjo nulaužtų medžių buvo gauti 1 tūkst. 22 pranešimai.

Per audrą nuvirtusių medžių atvykę šalinti ugniagesiai kartais susiduria su pavojingomis situacijomis savo pačių sveikatai ir gyvybei, todėl kai kuriuos medžių ir šakų šalinimo darbus tenka palikti elektros tinklų darbuotojams.

„Jeigu yra susiję su elektra, nutrūkusiais laidais, kol nėra neatjungtas elektros tiekimas, ugniagesiai neatlieka tų darbų, nešalina medžių, laukiama, kada atvyks ESO darbuotojai ir atjungs elektrą. Ugniagesio saugumas toks pats svarbus, kaip ir gyventojo saugumas, kartais ugniagesiai be elektros specialistų negali atlikti darbų“, – Eltai sakė E. Zdanevičienė.

Kaip skelbia Kauno priešgaisrinė gelbėjimo valdyba, antradienio paryčiais, 5.50 val., buvo gautas pranešimas, kad Jonavos rajone, Ruklos miestelyje, Laumės gatvėje, ant dviračių tako užvirtęs medis. Atvykusiems gelbėtojams iš tikrųjų teko supjaustyti ir pašalinti 5 medžius.

Tos pačios dienos rytą buvo pranešta, kad Jonavos rajone, Šveicarijos seniūnijoje, Salupių kaime, Krantinės gatvėje, virš važiuojamosios kelio dalies pavojingai kabo medžio šaka.

Atlikę žvalgybą ugniagesiai nusprendė, kad medžio viršūnės nepasieks, reikalingas bokštelis. Pavojinga teritorija aptverta STOP juosta, apie situaciją informuotas Šveicarijos seniūnas, kuris ir pasirūpins bokšteliu.

7.46 val. pranešta, kad Kauno rajone, Karmėlavos seniūnijoje, Narėpų kaime, Gimtinės gatvėje, ant elektros laidų nuvirtęs medis. Atvykę ugniagesiais tik aptvėrė teritoriją STOP juosta ir apie situaciją informavo ESO.

Antradienio rytą į Jonavos ugniagesius pagalbos kreipėsi A. Kulviečio gatvėje esančio darželio „Žilvitis“ pavaduotoja. Ji pranešė, kad ant tvoros ir į darželio teritoriją nuvirto medžiai.

Atvykę ugniagesiai ant vaikų darželio teritorijos pavojingai buvo pasvirę 3 medžiai. Panaudoję grandininį pjūklą ir parankines priemones, ugniagesiai darželio teritoriją sutvarkė.

Raseinių rajone, Pagojukų seniūnijoje, Tendžiogalos kaime, ant elektros laidų užvirto medis. Panaudoję grandininį pjūklą gelbėtojai medį pašalino.

10.48 val. gautas pranešimas, kad Jonavos rajone, Užusalių seniūnijoje, Šafarkos kaime, Pervažos gatvėje, ant elektros laidų užvirto medžiai.

Ugniagesiai gelbėtojai pavojingą teritoriją aptvėrė STOP juosta, toliau darbus atliks atvykę ESO darbuotojai.

Pasak E. Zdanevičienės, laimingai susiklostė, kad pastaruoju metu šalyje kilo nedaug gaisrų, todėl ugniagesiai galėjo savo pajėgas nukreipti audros padarinių šalinimui.

Energijos skirstymo operatoriaus ESO atstovė Rasa Juodkienė Eltai sakė, kad, šalinant audros padarinius, prašyta pagalbos ūkininkų, miškininkų.

„Tačiau labai svarbu, kad patys žmonės – ūkininkai, miškininkai, nesiartintų patys pašalinti, patraukti laido, tai kelia pavojų sveikatai ir gyvybei. Kol specialistas nepatikrino, artintis ir atlikti darbų kiti negali. Aš suprantu, kad visi pavargę ir pikti, bet tai yra svarbu“, – Eltai sake R. Juodkienė.

Pasak jos, sudėtingiausia situacija yra Vilniaus, Kauno, Šiaulių regionuose.

Trečiadienio popietę elektros dar neturėjo 42 tūkst. 243 vartotojai.