REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Gegužės 27 d. 09:46

Šalies vadovas: verta kritiškai peržiūrėti Vyriausybės sudėtį

Lietuva

Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.

Gailė Jaruševičiūtė-MockuvienėŠaltinis: ELTA


302464

Antrajai kadencijai išrinktas prezidentas Gitanas Nausėda ir toliau laikosi pozicijos, kad verta kritiškai peržiūrėti Vyriausybės sudėtį. Šalies vadovas, kalbėdamas, kad ne visų ministrų darbas tenkina, tikina turįs omenyje konkrečias pavardes.

„Aš manau, kad tikrai kritiškai pasižiūrėti į Vyriausybės sudėtį verta, nes iš esmės tas kritiškas požiūris Lietuvoje egzistuoja kiekvieną dieną. Net ir šiandieną paklausus žmonių, kaip jie vertina vieno ar kito ministro veiklą nemaža dalis iš jų pasakytų karčių žodžių, ypatingai kai kurių ministrų atžvilgiu“, – pirmadienį po antrojo prezidento rinkimų turo surengtoje konferencijoje teigė G. Nausėda.

„Bendrauju ir su įvairiomis organizacijomis, kurios išreiškia tam tikrų bendruomenių susirūpinimą ir aš noriu girdėti juos. Kartoti tą mantrą, kad kažkas blogai dirba ir nieko nedaryti ne – man toks dalykas nėra priimtinas“, – akcentavo jis.

Šalies vadovas nesutinka ir su kai kurių politikų pozicija, esą Vyriausybės įgaliojimų grąžinimas yra tik mandagumo žingsnis.

„Man nėra priimtina tokia dabar tartum pučiama po truputį nuostata arba naratyvas, kad štai čia daugiau mandagumo veiksmai, mandagumo atsistatydinimai ir prezidentas iš mandagumo turi visus patvirtinti.

Nemanau, kad šiuo atveju žodis mandagumas yra pats tinkamiausias. Čia jau toks naujadaras, kuris buvo staiga sugalvotas“, – savo poziciją išsakė prezidentas.

Jis taip pat akcentuoja, kad Vyriausybei grąžinus įgaliojimus premjerės kandidatūrą dar turės patvirtinti ir Seimas.

„Norint kalbėti apie naujos Vyriausybės suformavimą dar reikia ir kad Seimas patvirtintų premjerės kandidatūrą. Taip kad pirmiausiai pagyvenkime iki to momento, kuomet po inauguracijos bus grąžinti įgaliojimai ir pažiūrėsime, koks procesas bus liepos mėnesį“, – sakė šalies vadovas.

G. Nausėda taip pat pabrėžia, kad kalbėdamas apie tai, kad dalies ministrų darbas netenkina, turįs omenyje konkrečias pavardes.

„Aš turiu labai konkrečias pavardes galvoje. Tačiau šiandieną aš apie jas nekalbėsiu, nes tai ne šiandienos aktualija, tai yra tik ta nuostata, kurią aš pateikiau iki rinkimų ir kurios aš laikausi ir po rinkimų“, – pabrėžė jis.

Kaip numato įstatymas, Vyriausybė grąžina savo įgaliojimus, kai išrenkamas prezidentas. Įgaliojimai laikomi grąžintais, kai ministras pirmininkas įteikia šalies vadovui raštišką pareiškimą. Savo ruožtu prezidentas paveda jai eiti pareigas tol, kol bus gauti nauji Seimo įgaliojimai ir bus suformuotas nauja Ministrų kabinetas.

ELTA primena, kad sekmadienį vyko prezidento rinkimų antrasis turas. Atiduoti savo balsą šalies vadovo rinkimuose prie balsadėžių atėjo 49,61 proc. piliečių.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, šiuose rinkimuose G. Nausėda surinko 74,43 proc. rinkėjų balsų. Jam oponuojanti premjerė Ingrida Šimonytė sulaukė 24,06 proc. rinkėjų palaikymo.

VRK duomenys rodo, kad G. Nausėda nugalėjo visose savivaldybėse.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA