PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 19 d. 14:44

Šalies vadovas pratybose: „Patriot“ atsiradimas Lietuvoje įkvepia ateičiai

Lietuva

Gitanas Nausėda / R. Dačkus LR Prezidento kanceliarija

BNS.LTŠaltinis: BNS.LT


310426

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda penktadienį Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų (KOP) Aviacijos bazėje Šiauliuose stebėjo karines pratybas „Baltijos jungtis 2024“ („Baltic Connection 24“, BALTCON24).

Pasak šalies vadovo, pratybos, kuriose dalyvauja Lietuvoje dislokuota Nyderlandų ilgojo nuotolio oro gynybos sistema „Patriot“, Lietuvos oro gynybos pajėgumai bei NATO oro policijos misijos Baltijos šalyse kontingentai, dar kartą parodo bendradarbiavimo su NATO sąjungininkais svarbą.

„Šiandien Lietuvoje galime pasikliauti „Patriot“ apsauga. Ne mažiau svarbi galimybė testuoti bei tobulinti jos sąveiką su mūsų oro gynybos sistemomis NASAMS ir oro operacijų valdymo centrais. Tai turės teigiamą poveikį šalies oro erdvės saugumui“, – sakė Prezidentas.

Šalies vadovas atkreipė dėmesį, kad „Patriot“ sistema Šiauliuose atsirado po ne vienerius metus trukusių diskusijų ir derybų. 2022 m. NATO viršūnių susitikime Madride sutarta stiprinti Aljanso gynybą ir atgrasymą. 2023 m. NATO viršūnių susitarime Vilniuje priimtas sprendimas NATO oro gynybos rotacinį modelį kuo skubiau įgyvendinti, pradedant nuo Aljanso rytinio pakraščio. Prieš savaitę pasibaigęs NATO viršūnių susitikimas Vašingtone patvirtino sąjungininkų įsipareigojimą stiprinti NATO integruotos oro ir priešraketinės gynybos parengtį.

„Esu nuoširdžiai dėkingas Nyderlandams už galimybę naująjį oro gynybos rotacinį modelį testuoti Lietuvoje. Šių metų balandį tuometinis šios šalies Ministras Pirmininkas Markas Rutte ne tik pažadėjo skirti „Patriot“ sistemą, bet ir užtikrino, kad pažadas būtų įgyvendintas. Toks sklandus bendradarbiavimas įkvepia ateičiai!“, – sakė Prezidentas.

Pasak šalies vadovo, dėsninga, kad būtent M. Rutte, jau įrodęs, kaip rimtai vertina būtinybę visapusiškai stiprinti Aljansą, neseniai buvo paskirtas NATO generaliniu sekretoriumi.

„Oro gynybos pajėgumų reikšme galėjome įsitikinti Ukrainoje. Ten jie būtini ne tik karinių pajėgumų, bet ir strateginių valstybės objektų, civilinės infrastruktūros apsaugai. Ir mes taip pat pagal galimybes prisidedame, kad Ukrainos dangus būtų saugesnis“, – pabrėžė Prezidentas.

Pratybos „Baltijos jungtis 24“ („Baltic Connection 24“, BALTCON24) Lietuvoje vyksta pirmą kartą. Jose dalyvauja Nyderlandų ilgojo nuotolio oro gynybos sistema „Patriot“, Lietuvos kariuomenės KOP Oro gynybos batalionas su vidutinio nuotolio oro gynybos sistemomis „NASAMS“, NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse vykdantys Ispanijos ir Portugalijos naikintuvai, Lietuvos kariuomenės Oro operacijų centras ir KOP orlaiviai.

Oro gynybos sistema „Patriot“/ R. Dačkus LR Prezidento kanceliarija


Foto galerija: