REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Mokslas2024 m. Gegužės 19 d. 15:55

Šalies gimnazijų reitingas: kaip jame pasirodė Marijampolės savivaldybės gimnazijos?

Marijampolė

Eltos nuotr.

Lina GalkuvienėŠaltinis: Etaplius.LT


301672

Gegužės mėnesio pradžioje pasirodė naujausias žurnalo „Reitingai“ numeris, kuris šalyje sukėlė įvairias diskusijas. Vieni rezultatais džiaugėsi, kiti buvo skeptiški. Reitingas sudaromas įvertinant gimnazijas balais, kurie apskaičiuojami pagal 2023 m. jas baigusių abiturientų valstybinių brandos egzaminų rezultatus, šimtukų kiekį, stojimo į aukštąsias šalies ar užsienio mokyklas rodiklius. Tai apskaičiuojama pagal tam tikrą metodologiją.

Naujienų portalas Etaplius.lt kviečia sužinoti kaip šalies gimnazijų reitinge, kuriame šiemet buvo įvertintos 343 gimnazijos, neturinčios teisės pasirinkti mokinių, atrodo Marijampolės savivaldybės gimnazijos. Jų reitinge – 6.

Apžvelgsime gimnaziją 2023 metais baigusių abiturientų skaičius, jų pasiektus rezultatus laikant stojimui į aukštąsias mokyklas nuo šiol reikalingus valstybinius lietuvių kalbos ir literatūros bei matematikos brandos egzaminų rezultatus. Gimnazijų užimtas vietas rasite lentelėje.

Žurnalo „Reitingai“ duomenys (2024 m. gegužė)

Marijampolės marijonų gimnazija

Marijampolės marijonų gimnazija šiais metais Lietuvos gimnazijų reitinge surinko 54,66 taškų ir užėmė 12 vietą. Tai prastesnis rezultatas nei anksčiau (žr. lentelę). Žurnalo „Reitingai“ duomenimis, ją 2023 metais baigė 42 abiturientai, iš kurių 57,1 proc. įstojo į šalies aukštąsias mokyklas. Šios gimnazijos abiturientai iš valstybinių brandos egzaminų gavo 5 šimtukus. Laikyti valstybinį lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą rinkosi 97,6 proc. abiturientų ir visi išlaikė. Matematikos valstybinį brandos egzaminą laikyti rinkosi 90,5 proc. abiturientų, iš kurių neišlaikė 10,5 proc.

Marijampolės Rygiškių Jono gimnazija

Marijampolės Rygiškių Jono gimnazija šiemet įvertinta kiek prasčiau nei ankstesniais metais (žr. lentelę). Ji surinko 49,34 reitingo taškus ir užėmė 30 vietą. Šią gimnaziją pernai baigė 183 abiturientai, iš kurių 54,1 proc. įstojo į šalies aukštąsias mokyklas. Šios gimnazijos abiturientai iš brandos egzaminų surinko 23 šimtukus. Absoliučiai visi abiturientai rinkosi laikyti lietuvių kalbos ir literatūros valstybinį brandos egzaminą, iš jų neišlaikė 3,3 proc. Matematikos valstybinį brandos egzaminą rinkosi laikyti 80,9 proc. abiturientų, iš jų neišlaikė – 10,1 proc.

Marijampolės Šv. Cecilijos gimnazija

Ši gimnazija įvertinta prasčiau nei anksčiau (žr. lentelę). Ji surinko 29,01 reitingo taškų ir užėmė 182 vietą. Šią gimnaziją pernai baigė 15 abiturientų. Iš jų 20 proc. įstojo į valstybės finansuojamas aukštojo mokslo vietas. Šimtukų ši gimnazija per paskutinę brandos egzaminų sesiją nesurinko. 80 proc. abiturientų rinkosi laikyti valstybinį lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą ir visi jį išlaikė. Matematikos valstybinį brandos egzaminą rinkosi laikyti 13,3 proc. Visi taip pat išlaikė.

Marijampolės Liudvinavo K. Borutos gimnazija

Ši gimnazija šalies gimnazijų reitinge taip pat turi prastesnį rezultatą nei ankstesniais metais (žr. lenktelę). Ji surinko 18,86 reitingo taškų ir užėmė 284 vietą. Šią gimnaziją baigė 17 abiturientų, iš kurių 5,9 proc. įstojo į valstybės finansuojamas aukštojo mokslo vietas. Šimtukų ši gimnazija per paskutinę brandos egzaminų sesiją neturi. 70,6 proc. visų abiturientų rinkosi laikyti valstybinį lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą, iš jų neišlaikė 8,3 proc. 70,6 proc. visų abiturientų rinkosi laikyti ir valstybinį matematikos egzaminą. Iš jų pusė neišlaikė (50 proc.).

Marijampolės Sūduvos gimnazija

Ženkliai prastesnius rezultatus šiemet reitinge turi Marijampolės Sūduvos gimnazija (žr. lentelę). Ji surinko 18,51 reitingo taškų ir užėmė 289 vietą. Ją pernai baigė 149 abiturientai. Iš jų į valstybės finansuojamas aukštojo mokslo vietas įstojo 15,4 proc. Šimtukų iš brandos egzaminų gimnazija pernai neturėjo. 69,1 proc. visų abiturientų rinkosi laikyti valstybinį lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą, iš jų 4,9 proc. neišlaikė. Matematikos valstybinį brandos egzaminą laikyti rinkosi 36,2 proc. visų gimnazijos abiturientų. Iš jų šio egzamino neišlaikė 25,9 proc.

Marijampolės Igliaukos A. Matučio gimnazija

Lietuvos gimnazijų reitinge dideliu šuoliu žemyn, lyginant su ankstesniais metais, įvertinta Marijampolės Igliaukos A. Matučio gimnazija (žr. lentelę). Ji užėmė 325 vietą, surinkusi 12,74 reitingo taškus. Šią gimnaziją pernai baigė 13 abiturientų. Iš jų laikytų egzaminų nei vienas nebuvo įvertintas šimtuku. 46,2 proc. gimnazijos abiturientų pernai rinkosi laikyti lietuvių kalbos ir literatūros valstybinį egzaminą. Visi jį išlaikė. 15,4 proc. visų gimnazijos abiturientų rinkosi laikyti valstybinį matematikos brandos egzaminą. Jo neišlaikė kas antras pasirinkęs (50 proc.)

Marijampolės savivaldybės vicemerė: rezultatai realybę parodo tik iš dalies

Kaip vertinti šiuos rezultatus – diskusijų klausimas. Tai akademinių pasiekimų rezultatai, kurių svarba gali būti ne visiems vienodai reikšminga. Žurnalo „Reitingai“ vyr. redaktorius Gintaras Sarafinas Etaplius.lt sakė, kad šio reitingo tikslas informuoti visuomenę, nes „viešojoje erdvėje mažai švietimo duomenų ir jie slepiami“. O reitingavimo metodologija yra naudojama jau seniai, pasiūlyta Matematikos instituto mokslininkų“.

Naujienų portalas Etaplius.lt pakomentuoti šiuos gimnazijų rezultatus, pateiktus minėto žurnalo Lietuvos gimnazijų reitinge, paprašė Marijampolės savivaldybės vicemerės Agnės Pavelčikienės. Pateikiame jos atsakymą:

„Marijampolės savivaldybėje stengiamės nesureikšminti reitingų rezultatų ir pan. dalykų. Nes esame ne kartą kalbėję šia tema, kas lemia vienos ar kitos mokyklos pasirinkimą – geri rezultatai, matomumas mieste ar šalyje, šilta atmosfera, draugai ir pan. dalykai. Žurnalo „Reitingai“ informacija, beje, jokios įtakos būsimos įstaigos pasirinkimui neturi.

Todėl mano vertinimu, rezultatai, kurie yra sudėti į reitingų lentelę parodo realybę tik iš dalies, kadangi gimnazijos sėkmė matuojama ne tik akademiniu lygmeniu, t. y. pažymiais ar balais, nes tai ugdymo įstaiga, kurioje daug investuojama į holistinį vaiko ugdymą, į rezultatų ir vertybių, gebėjimų ir žinių derinimą, į įvairiapusės asmenybės auginimą.

Kai vienas (gautas/negautas) šimtukas gimnazijos (ypatingai kaimiškųjų vietovių) vietą reitingų lentelėje pakelia/nusmukdo per kelis šimtus vietų, turbūt neina visiškai vertinti, kad gimnazijos lygis, mokinių paruošimas, mokytojų indėlis per metus staiga kardinaliai pasikeitė“, – redakcijai atsiųstame atsakyme rašė Marijampolės savivaldybės vicemerė.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA