PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Birželio 6 d. 09:46

Šalčininkų rajono meras: „Mums reikia lenkų investoriaus“

Šalčininkai

Šalčininkų rajono savivaldybės nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Šalčininkų rajono savivaldybė


303697

Jeigu Lenkijos investicijos ateina į Lietuvą, jos turi pradėti nuo Šalčininkų, - taip pusiau juokais, pusiau rimtai Šalčininkų rajono meras Zdzislav Palevič apibūdino Lenkijos Respublikos ambasados Lietuvoje diplomatų ir Lenkijos verslininkų vizitą.

Į rajono mero inicijuotą susitikimą atvyko Lenkijos Respublikos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Lietuvos Respublikoje Konstanty Radziwiłł, konsulė Irmina Szmalec, pirmoji patarėja Urszula Grebieniow, Lenkijos investicijų ir prekybos agentūros pirmininkas Marek Zinkiewicz, Šalčininkų rajono verslininkų asociacijos pirmininkas Ježy Obločinski, verslininkai Andžej Kulevičius, Česlav Sokolovič, Jarolav Voitechovič, Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos atstovai.

Nėra vieno sprendimo investorių pritraukimui, situacija kiekviename rajone yra kitokia ir tai ką gali viena savivaldybė, kitoje – nebūtinai pavyksta. Žinoma, investicijų Lietuvoje paskirstymą reguliuoja Vyriausybė. Nepaisant ilgamečių aktyvių Šalčininkų rajono savivaldybės pastangų, nė vienas užsienio kapitalas rajone neinvestavo. Didelės viltys šiuo atžvilgiu visada buvo dedamos į Lenkiją –kalbos barjero nebuvimas, tautiniai sentimentai ir pan. Šalčininkų rajono meras Zdzislav Palevič dalyvavo daugelyje ekonominiuose forumuose Lenkijoje, populiarino rajoną įvairiose mugėse, Šalčininkų rajono savivaldybė sėkmingai bendradarbiauja su Lenkijos savivaldybėmis ir organizacijomis, tačiau Šalčininkų rajonu kol kas niekas nesusidomėjo.

- Man susidaro įspūdis, kad mes esame užmiršti. Tarsi nori ir nenori. Mūsų rajone gyvena 30 tūkst. gyventojų, mums nereikia daug. Užteks vienos investicijos, kuri bus politika, ekonomika, kultūra ir mokslu. Mums reikia investuotojo iš Lenkijos. Todėl šio susitikimo tikslas yra paprašyti diplomatinių atstovybių paramos, kad mūsų noras taptų kūnu, - susitikimo metu sakė meras.

Lenkijos Respublikos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Lietuvos Respublikoje Konstanty Radziwiłł, kaip vieną iš pagrindinių rajono plėtros krypčių mato turizmą, poilsio bazės kūrimą, o taip pat paliatyvios priežiūros įstaigų steigimą.

- Šalčininkų rajonas, be abejonės, turi didžiulį potencialą įvairiose srityse. Pritraukiant investicijas ambasada gali tarpininkauti, palaikyti atskirų sektorių atstovų susitikimą. Esame atviri bendroms veikloms, kas Lietuvos Respublikos Vyriausybė pastebėtų rajoną, kaip prioritetinį, - susitikimo metu pasakė Lenkijos Respublikos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Lietuvos Respublikoje Konstanty Radziwiłł.

Lenkijos investicijų ir prekybos agentūros pirmininkas Marek Zinkiewicz kalbėjo apie bendradarbiavimo stiprinimą su valstybinėmis ekonomikos institucijomis, būtinybę parengti rajono plėtros strategiją, ES struktūrinių fondų panaudojimą.

- Šalčininkų rajono teritorijoje steigiant karinį poligoną verta susimąstyti apie investavimo galimybes gynybos srityje. Dideles perspektyvas turi fotovoltinių plokščių gamyba, gal verta pagalvoti apie tokios gamyklos statybą. Reikia ieškoti individualių sprendimų. Kokių? Kai kuriems tai bus sąlygų veikti sudarymas, kitiems - visapusiškas aptarnavimas ir parengtas personalas, tretiems - savo rinkos kūrimas ir ekonominės veiklos skatinimas. Šalčininkai turi eiti savo kryptimi, - kalbėjo M. Zinkiewicz.

Apibendrindamas susitikimą Lenkijos Respublikos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Lietuvos Respublikoje Konstanty Radziwiłł pasiūlė nedėti taško, o daugtaškį.

- Tai, kad iki šiol nepatyrėme sėkmę, nereiškia, kad jos negali būti. Netgi, jeigu nėra strategijos, galima tiesiog įdėti daugiau pastangų, - pasakė jis siūlydamas kitą susitikimą surengti kamerinėje aplinkoje ir su konkrečiomis gairėmis.

Dirbame...


Foto galerija:

am9.jpg
am8.jpg
am7.jpg
am6.jpg
am4.jpg
am3.jpg
am11.jpg
am2.jpg