PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Liepos 9 d. 14:27

Šalčininkiečiai Dainų šventėje „Kad giria žaliuotų“

Šalčininkai

Šalčininkų rajono savivaldybės nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Šalčininkų rajono savivaldybė


308529

Kas yra šimtmetis? Ką laiko begalybėje reiškia šimtas metų, per kuriuos subręsta pušis, o žmogus, jei lemta, nugyvena gyvenimą, regėdamas, kaip keičiasi pasaulis, ir suvokdamas, kad visa, kas jame esmingiausia, niekur nedingsta ir per amžių išlieka nepakitę.

Lygiai po 100 metų Lietuva parodė, kaip užaugo, kaip subrendo jos visuomenė ir kaip aukštai gali kilti jos balsai. Šimtmetis yra puiki proga įsivardyti savo esmę. Šalčininkų rajono savivaldybės kolektyvai džiaugiasi, kad tapo šios istorinės akimirkos dalimi.

Kelionė Dainų šventės pasiruošimui prasidėjo beveik prieš dvejus metus. Daug laiko ir pastangų reikalaujantis procesas pasiekė puikių rezultatų. Devyni Šalčininkų rajono savivaldybės kolektyvai sudalyvavo beveik visuose Dainų šventės renginiuose.

Liepos 2 d. įvyko Folkloro diena „Rasi rasoj rasi“. Šią dieną kiekvieno regiono atstovai šoko ir dainavo atskleidžiant pačias gražiausias kraštui būdingas tradicijas. Šventė prasidėjo nuo apeigų. Katedros aikštėje buvo pristatyti simboliai, kuriuos kiekviena savivaldybė „nešiojasi širdyje“. Šalčininkų rajono savivaldybės kultūros centro atstovės Veslava Tomaševska ir Ilona Tunevič pristatė unikalią mūsų krašto vertybę – Paulavos respublika, XVIII a. demokratijos lopšį, šimtmečiu aplenkusi savo laikmetį, grąžinusi žmonėms prigimtines laisves ir žmogiškąjį orumą. Turiningoje Folkloro dienos programoje taip pat dalyvavo Šalčininkų rajono savivaldybės Baltosios Vokės pramogų centro etnografinis ansamblis „Lalymka“, vadovai Loreta Grigorovič ir Gustaw Juzala ir Turgelių laisvalaikio salės folkloro ansamblis „Turgelianka“, vadovė Danuta Michalovskaja, choreografė Lilija Butko.

Liepos 2 d. pasižymėjo dar vienu unikaliu renginiu - Kanklių koncertu „Skambėkite kanklės“. Jame dalyvavo Šalčininkų r. Eišiškių Stanislovo Rapolionio gimnazijos ansamblis „Versekėlė“, vadovė Jadvyga Sinkevič. Šis koncertas įprasmino svarbiausius ansamblinio kankliavimo Lietuvoje raidos istorijos momentus. Klausytojai galėjo išgirsti, kaip, remiantis praėjusio šimtmečio pradžioje tautiškai suskambusių lietuviškų kanklių istorija, kuriamos naujos kankliavimo tradicijos.

Liepos 4 d. įvyko Pučiamųjų instrumentų orkestrų koncertas „Vario audra“. Didžiuliam jungtiniam orkestrui talkino būgnininkai, šokėjai ir dainininkai, kurių bendrai kuriama energija paliko neišdildomą įspūdį. Šiame ypatingame renginyje dalyvavo ir rajoną atstovavo Šalčininkų Stanislavo Moniuškos menų mokyklos Pučiamųjų instrumentų orkestras, vadovas Rimantas Rutkauskas, Šalčininkų Stanislavo Moniuškos menų mokyklos Pučiamųjų instrumentų orkestro Choreografinė grupė, vadovė Marija Dedel Družina ir Šalčininkų r. Jašiūnų pramogų centro Dainų ir šokių ansamblio „Znad Mereczanki“ šokėjų grupė, vadovė Aleksandra Godovščikova. Renginio metu buvo galima girdėti muziką ir ją matyti, atpažinti istorinius kontekstus ir išvysti ateities vizijas, girdėti tylą ir atrasti jos spalvą – šioje muzikinėje ir vizualinėje kelionėje skirtingų orkestrų programa žiūrovus vedė būtuoju, esamuoju ir ateities laiku.

Liepos 5 d. subūrė 9000 šokėjų. Jie kūrė įspūdingas kompozicijas, o žiūrovų akys lakstė, bandydamos sugauti sukinius, žingsnelius, rankų mostus. Kompozicijos buvo atliekamos taip organiškai, tarsi visi šokėjai kasdien repetuotų tūkstantiniame rate. Šio nuostabaus renginio dalimi tapo Šalčininkų Stanislavo Moniuškos menų mokyklos Choreografijos skyriaus mergaičių liaudiškų šokių grupė, vadovė Irma Jankūnienė. Jaunos, bet jau labai patyrusios šokėjos kartu su visais tapo iškilios idėjos dalimi – amžino savųjų tiltų ieškojimo, vedančio į žmogaus, gamtos, tautos ir valstybės darną.

Vienu gražiausiu šventės akcentų buvo iškilminga eisena sostinės gatvėmis liepos 6 d. su kalbos, šokio ir dainos palinkėjimais Lietuvai. Iš širdies ir su meile Šalčininkų rajoną reprezentuojantys eisenos dalyviai garsiai tarė: „Liekis prie Šalčios daina, mūsų Lietuvai skirta!“. Šios dienos vakarą vainikavo – Dainų diena „Kad giria žaliuotų“. Ji apibendrino visą šimtmetį mininčios Dainų šventės savaitę. Šimtmetis – kaip istorijos laikotarpis, ir šimtmetis – tarsi nesibaigianti daina, kurios žodžiai – mūsų valstybės ir mūsų kultūros istorija, ryškiai atsispindinti ir šimtametėje Dainų šventės tradicijoje. Kartu su beveik 12000 atlikėjų Vingio parko estradoje dainavo ir rajoną atstovaujantys Šalčininkų Stanislavo Moniuškos menų mokyklos Jaunių choras, vadovė Natalija Rogožienė bei Šalčininkų r. Eišiškių muzikos mokyklos Jaunių choras, vadovė Elvyra Savickaja. Dainų dienoje, taip pat pasirodė ir Šalčininkų Stanislavo Moniuškos menų mokyklos Pučiamųjų instrumentų orkestras bei Pučiamųjų instrumentų orkestro Choreografijos grupė.

Iškilmingoje eisenoje dalyvavo: Šalčininkų rajono savivaldybės vicemeras Valdemar Sliževski, Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vedėja Regina Markevič, Šalčininkų Stanislavo Moniuškos menų mokyklos direktorė Liudmila Bandalevič, Šalčininkų r. Jašiūnų muzikos mokyklos direktorė Vida Ivanovskaja, Šalčininkų rajono savivaldybės Pedagoginės psichologinės tarnybos direktorė Renata Sinkevič bei kolektyvų vadovai. Šalčininkų Jano Sniadeckio gimnazijos mokiniai išdidžiai nešė valstybės ir rajono vėliavas, bei šių metų Dainų šventės simbolį – paukštį, gyvybės, polėkio ir dvasinio augimo simbolį.

Padėkos žodžiai skiriami didelei komandai, kuri dirbo ir stengėsi užtikrinti, kad šventės pasiruošimo ir įgyvendinimo veiklos vyktų sklandžiai ir saugiai. Ypatinga padėka skiriama mokiniams, jų tėvams ir mokytojams už skirtą laiką, pastangas ir norą garbingai atstovauti Šalčininkų rajono savivaldybę šiame dideliame, pasaulinio mąsto renginyje. Padėkos žodžiai už gražų bendradarbiavimą skiriami taip pat ir Vilniaus „Ateities“ mokyklai, kuri mielai sutiko apgyvendinti mūsų rajono dalyvius visam repeticijų laikotarpiui.