PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugpjūčio 28 d. 15:05

Saksofono ir simfoninio orkestro sintezė palydės šiųmetį Chaimo Frenkelio vilos vasaros festivalį

Šiauliai

Šiaulių „Aušros“ muziejusŠaltinis: Etaplius.LT


315856

2024 m. rugpjūčio 29 d., ketvirtadienį, 18 val. Chaimo Frenkelio vilos parke (Vilniaus g. 74, Šiauliai) įvyks XXI tarptautinio Chaimo Frenkelio vilos vasaros festivalio uždarymo koncertas. Scenoje pasirodys solistas iš Vokietijos Christian Segmehl (saksofonas) ir Kauno miesto simfoninis orkestras. Dirigentas – Kaspar Mänd (Estija).

Christian Segmehl – populiarus saksofonininkas, grojęs su daugeliu žinomų orkestrų tiek Vokietijoje, tiek kitose šalyse, įskaitant Berlyno, Miuncheno ir Štutgarto filharmonijos orkestrus bei operas. Jo koncertų geografija apima Europą, Pietryčių Aziją, Pietų Afriką, Kanadą ir JAV. 2010 m. atlikėjas gavo „ECHO Klassik“ apdovanojimą.

Nuo 2013 m. Ch. Segmehl yra laisvai samdomas saksofonininkas ir koncertuoja su įvairiais kamerinės muzikos ansambliais. Jam kūrinius skyrė tokie kompozitoriai kaip: Moritz Eggert, Enjott Schneider, Viola Falb, Věra Čermáková, Michael Essl, Tom Smith, Ulrich Schultheiss.

Kauno miesto simfoninis orkestras (KMSO) išaugo iš 1988 metais įkurto Kauno kamerinio orkestro, kuriam nuo 2000 m. vadovauja Algimantas Treikauskas. Prestižinių „Grammy“ muzikos apdovanojimų nominantas Kauno miesto simfoninis orkestras yra neatsiejama Kauno, Lietuvos ir viso Baltijos regiono kultūrinio gyvenimo dalis. Per praėjusius sezonus orkestras įgyvendino sėkmingus išskirtinius pasaulinius leidybinius projektus ir turėjo garbę koncertuoti su geriausiais pasaulio solistais, kurie yra laukiami svečiai svarbiausiose pasaulio teatrų bei koncertų scenose, tokiose kaip – „Metropolitan Opera“ (Niujorke), „Royal Opera House“ (Londone), „La Scala Opera“ (Milane), „Berlin Philharmonic“ (Berlyne). Orkestro biografijoje gausu pasirodymų ne tik su klasikinės muzikos žvaigždėmis, bet ir su pasaulinėmis legendinėmis populiariosios, roko ir džiazo muzikos grupėmis bei atlikėjais: „The Scorpions“, „Electric Light Orchestra“, „Smokie“, Gregory Porter, Kurt Elling, Bonnie Tyler, Chris Norman, Robert Wells, Meggie Reilley.

XXI tarptautinis Chaimo Frenkelio vilos vasaros festivalis, tradiciškai prasidėjęs liepos 6-ąją, du mėnesius kvietė žiūrovus į renginius Chaimo Frenkelio viloje ir parke. Du koncertai buvo išvykstamieji – muzika skambėjo Telšių ješivoje ir Burbiškio dvare (Radviliškio r.). Festivalyje taip pat pasirodė atlikėjai iš Italijos, Vokietijos, Didžiosios Britanijos, Estijos, vienas renginys buvo skirtas vaikams. Daugiausiai žiūrovų dėmesio sulaukė legendinis Vokietijos varinių pučiamųjų ansamblis „German Brass“. Specialiai į XXI tarptautinį Chaimo Frenkelio vilos vasaros festivalį atvykęs ansamblis Lietuvoje pasirodė pirmą kartą.

Festivalio žiūrovai kviečiami susipažinti ir su Chaimo Frenkelio vilos parke eksponuojama lauko paroda, skirta Tarptautiniam Chaimo Frenkelio vilos vasaros festivaliui. Pirmasis Chaimo Frenkelio vilos vasaros festivalis įvyko 2004 metais, per šį laiką festivalis augo ir plėtėsi, pasirodymus surengė įvairūs Lietuvos ir užsienio atlikėjai, muzikai, menininkai. Susirinkusieji sužinos, kada festivalis tapo tarptautiniu, kada išplėtė savo geografiją, kokių šalių atstovai pasirodė festivalio scenoje, kokius menus buvo galima išvysti per dvidešimtmetį ir kt.

Festivalio meno vadovas – Lietuvos nacionalinės premijos laureatas, dirigentas Robertas Šervenikas.

Bilieto kaina: 15 Eur, su nuolaida 12 Eur. Bilietus į koncertus galima įsigyti „TICKET MARKET“ ir Chaimo Frenkelio vilos-muziejaus kasose. Internetu – https://www.ticketmarket.lt/lt/e/renginys/frenkelio-festivalis-uzdarymo-koncertas-bilietai

Organizatoriai: Šiaulių „Aušros“ muziejus, VšĮ „Sielai“. Projektą finansuoja: Šiaulių miesto savivaldybė, Lietuvos kultūros taryba. Rėmėjai: „Sabalin“, „Bleu de Frenkel“.Draugai: gėlių ir dovanų salonas „Dabija“. Festivalį įgarsina – MB „SLS Tech“.

Andriaus Aleksandravičiaus fot.