PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 31 d. 12:58

Sakartvelo parlamento pirmininkas nemano, kad Iranas yra Rusijos karo prieš Ukrainą bendrininkas

Pasaulis

Šalva Papuašvilis. YouTube.com nuotr.

Stasys GimbutisŠaltinis: ELTA


312145

Sakartvelo parlamento pirmininkas Šalva Papuašvilis mano, kad Iranas nėra Rusijos karo prieš Ukrainą bendrininkas.

Jis tai pareiškė per spaudos konferenciją, praneša „Ukrinform“, remdamasi portalu „Gruzija Online“.

Sakartvelo ministras pirmininkas Iraklis Kobachidzė buvo tarp nedaugelio lyderių, dalyvavusių Irano prezidento Ebrahimo Raisi laidotuvėse, jis taip pat dalyvavo naujojo prezidento Masoudo Pezeshkiano inauguracijos ceremonijoje liepos 30 d.

Žurnalistai Š. Papuašvilio pasiteiravo, ar glaudžių ryšių užmezgimas su šalimi, kuri yra karo bendrininkė, nesukelia problemų.

„Iranas nėra jokio karo, bent jau šito, bendrininkas. Nežinau, iš kur jūs tai ištraukėte“, – atsakė Sakartvelo parlamento vadovas.

Kai dėl dvišalių santykių, tai, pasak Š. Papuašvilio, „mes palaikome su Iranu istorinius-diplomatinius santykius, kurie remiasi abipuse tautų pagarba ir kultūriniais ryšiais“.

Jis teigė, kad dėl dalyvavimo inauguracijoje oficialiajam Tbilisiui klausimų nėra, apie tai kalba tik Sakartvelo opozicija.

„Mums nereikia niekieno nurodymų, kaip turi elgtis kaimynai ir kaip išsaugoti taikos salelę šiame geopolitiškai sudėtingame regione“, – sakė Š. Papuašvilis.

Sakartvelo parlamento pirmininkas nepanoro atsakyti į klausimą, ar jis turi informacijos apie Irano bepiločių orlaivių „Shahed“ tiekimą Rusijai.

Iranas remia Rusiją kare prieš Ukrainą ne tik diplomatiniu lygiu, jis reguliariai tiekia Rusijai bepiločius orlaivius „Shahed-131“ ir „Shahed-136“, kuriais Rusijos kariuomenė beveik kasdien atakuoja Ukrainos infrastruktūrą, taip pat ir civilinę. Be to, Teheranas balsuoja prieš JT rezoliucijas, smerkiančias Rusijos agresiją Ukrainoje.