PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 26 d. 14:50

Stabdoma dalis paramos šeimai sistemos paslaugų

Lietuva

SPIS sistema / Etaplius nuotr.

Giedrius GaidamavičiusŠaltinis: BNS


320698

Programinės įrangos kūrimo bendrovei „Proit“ neseniai nutraukus 1 mln. eurų vertės socialinės paramos šeimai informacinės sistemos (SPIS) atnaujinimo sutartį su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, pastaroji stabdo dalį SPIS paslaugų. Be to, ministerija teigia joje fiksavusi asmens duomenų saugumo pažeidimų.

Ministerija informavo šalies savivaldybes, jog stabdo SPIS modernizavimą, jo klaidų taisymą bei nuo ketvirtadienio grąžina vienkartinių išmokų nėščiosioms bei už daugiau nei vieną gimusį vaiką skyrimą į ankstesnę jų apskaitos sistemą „Parama“.

„Atsižvelgiant į tai, kad tolesnės projekto (SPIS elektroninių paslaugų sukūrimo ir modernizavimo – BNS) veiklos bei klaidų, susijusių su modernizuotame SPIS administruotų dviejų paslaugų (...), taisymas yra stabdomas, nuo rugsėjo 26 dienos 9 val. grįžtama prie šių paslaugų administravimo sena tvarka, t. y. socialinių išmokų apskaitos sistemoje „Parama“, – nurodoma laikinos ministerijos kanclerės Aušros Juodaitienės rašte.

„Papildomai informuojame, kad buvo užfiksuoti modernizuoto SPIS asmens duomenų saugumo pažeidimai, dėl kurių ministerija nedelsiant ėmėsi atitinkamų priemonių, kad šie pažeidimai nepasikartotų ir nesukeltų didelių neigiamų pasekmių duomenų subjektams“, – teigia kanclerė.

Rašte skelbiama, kad vienkartinės išmokos nėščiosioms bei už dvynukus, trynukus ir t.t. per modernizuotą SPIS sistemą pradėtos tvarkyti birželio 7 dieną.

Pasak ministerijos, gyventojų prašymai bus priimami per išorinį SPIS portalą, savivaldybių atstovai galės naudotis vidiniu sistemos portalu.

„Proit“ rugsėjo 16 dieną pranešė nutraukianti 1 mln. eurų vertės SPIS atnaujinimo sutartį su SADM, o nebaigtų darbų vertė siekė apie 22 tūkst. eurų.

Kiek anksčiau – rugsėjo 10 dieną – SADM trejiems metams įrašė „Proit“ į nepatikimų tiekėjų sąrašą. Vilniaus apygardos teismas rugsėjo 18 dieną netekino „Proit prašymo laikinai išbraukti ją iš sąrašo.

Buvusi ministerijos kanclerė Ana Selčinskienė rugsėjo pradžioje teigė, kad už sistemos modernizavimą „Proit“ jau yra sumokėjusi 982 tūkst. eurų (be PVM). Visa sutarties vertė siekia 1,04 mln. eurų (be PVM).

Naudojimąsi SPIS sistema SADM buvo apribojusi dar rugpjūčio viduryje pastebėjus, kad dėl techninio jos gedimo dalis informacijos galimai buvo pasiekiama ne tiems asmenims, kuriems ji skirta.

SPIS turi sąsajas su 26 valstybės informaciniais registrais bei kitomis valstybės sistemomis, daugiau nei 80 sąsajų su elektros energijos tiekėjais, notarais, VMI ir kitomis įstaigomis. Sistema naudojasi praktiškai visi Lietuvos gyventojai, per 2,7 tūkst. savivaldybių ir kitų įstaigų darbuotojų.

Anot ministerijos, šiuo metu vystomų trijų SPIS projektų, finansuojamų ES lėšomis, bendra vertė yra 6 mln. eurų, dviejų biudžeto lėšomis finansuojamų projektų – 3,5 mln. eurų.