PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugpjūčio 14 d. 14:27

SADM siūlo lengviau stabdyti pensijų kaupimą, jį nutraukti dėl sunkios ligos, negalios

Lietuva

SADM. Alfa.lt nuotr.

BNSŠaltinis: BNS


314044

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) siūlo daugiau galimybių laikinai stabdyti pensijų kaupimą antros pakopos fonduose, o jį anksčiau laiko nutraukti dėl sunkios progresuojančios ligos ar negalios.

Šiuos siūlymus planuojama pristatyti Trišalės tarybos posėdyje kitą antradienį, trečiadienį pranešė ministerija.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Vytautas Šilinskas sako, kad bus ieškoma sprendimų, kaip išlaikant antros pensijų pakopos tikslą – kaupimą senatvei – padidinti sistemos patrauklumą ir patogumą.

„Girdime žmonių nusiskundimus antrąja pensijų pakopa ir ieškome sprendimų, kaip juos atliepti. (...) Yra atvejų, kai žmogus tikrai nebegali taupyti ar jam net nebėra tikslo taupyti pensijai. Tokie žmonės jaučiasi „įrakinti“, todėl parengėme pasiūlymus, kurie atlieptų jų atvejus, ir kviesime darbdavių ir darbuotojų atstovus kartu rasti sprendimus, kaip patobulinti sistemą ir pasiekti didesnių pensijų“, – pranešime teigė V. Šilinskas.

„Kai žmonės serga kritinėmis ligomis, jau tai yra ne apie taupymą pensijai ir jie turėtų turėti galimybę atsiimti tokias lėšas“, – LRT radijui trečiadienį sakė V. Šilinskas.

Savo ruožtu ekonomistas Romas Lazutka teigė, kad tokiu pasiūlymu ministerija manipuliuoja žmonėmis, gyventojai apskritai neturėtų būti automatiškai įtraukiami į kaupimą.

„Sumanymas įtraukti žmones, bet nekviesti jų, kaip paprastai yra kviečiami klientai, pirkti kokią nors paslaugą ar prekę, tai yra tiesiog toks įrašymas tikintis, kad žmogus neapsižiūrės. Tokiu būdu žmonės lieka ir tikrai po to piktinasi“, – LRT radijui kalbėjo R. Lazutka.

Tuo metu ekonomistas Algirdas Bartkus nepritaria ministerijos siūlymui pensijos įmokas atsiimti anksčiau.

„Lietuvoje esanti sveikatos apsaugos sistema garantuoja gydymą visiems gyventojams, nesvarbu, kokio sunkumo liga jie serga ir nesvarbu kokias pajamas tas žmogus gauna“, – sakė R. Lazutka.

Konstitucinis Teismas (KT) šių metų kovą paskelbė, kad žmonėms turi būti leista pasitraukti iš pensijų fondų dėl svarbių priežasčių, o jas turi nustatyti Vyriausybė bei Seimas. Vis dėlto, pasak KT, siekiant darnios senatvės pensijų sistemos, tokie atvejai turi būti išimtiniai, kai iš esmės pasikeičia žmogaus gyvenimo aplinkybės, dėl kurių dalyvavimas kaupime jam tampa itin apsunkintas ar betikslis.

SADM siūlo, kad nutraukti kaupimą nesulaukus pensijos amžiaus būtų galima sergant sunkia, progresuojančia liga, ištikus sunkiai negaliai.

Balandį ministerijos viešam svarstymui pateiktame Pensijų kaupimo įstatymo projekte numatyta, kad pensijų kaupimą būtų galima nutraukti kaupiančiajam ar jo vaikui gaunant paliatyviosios pagalbos paslaugą, sergant kritine liga, turint 70 proc. ar didesnį netektą dalyvumą, turint sunkią negalią, esant nekompensuojamų dantų ar rekonstrukcinės chirurgijos paslaugų poreikiui, nuo stichinės nelaimės ar gaisro nukentėjus būstui, taip pat neįvardytais kitais atvejais, „kai priežastys nutraukti pensijų kaupimą yra išimtinės“.

Be kita ko, SADM siūlo, kad pensijų kaupimą būtų galima sustabdyti 24 mėnesiams kartą per 10 metų – šiuo metu tai galima padaryti 12 mėnesių, juos išskaidant per visą kaupimo laikotarpį.

Taip pat siūloma leisti atsisakyti kaupimo nuo atlyginimo jau pradėjus nuskaičiuoti įmokas, priminimų apie kaupimą skaičių sumažinti iki dviejų kartų, daugiau galimybių apsispręsti, ar sulaukus pensinio amžiaus rinktis visą sumą, ar periodinę išmoką.

Dabar visi, sukaupę daugiau nei 5,4 tūkst. eurų, gali gauti tik periodinę išmoką.

SADM duomenimis, Lietuvoje aktyviai pensijai kaupia 766 tūkst. žmonių. Antros pakopos pensijų fonduose dabar sukaupta 8,2 mlrd. eurų, iš kurių – 2,4 mlrd. eurų, arba beveik 30 proc. yra uždirbta suma.