PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 14 d. 17:35

SADM: dėl trikdžių apribotas naudojimasis paslaugomis socialinės paramos šeimai sistemoje

Lietuva

Šeima / Pixabay

BNS.LTŠaltinis: BNS.LT


314088

Dėl techninių trikdžių Socialinės paramos šeimai informacinėje sistemoje (SPIS) vartotojai laikinai negalės naudotis vienkartinės išmokos nėščiai moteriai, išmokos gimus vienu metu daugiau kaip vienam vaikui skyrimo paslaugomis.

Kaip trečiadienį pranešė Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM), naudojimasis šiomis paslaugomis apribotas pastebėjus, kad dėl įvykusio techninio sistemos gedimo dalis informacijos galimai buvo pasiekiama ne tiems asmenims, kuriems ji skirta.

SADM apgailestauja ir atsiprašo dėl susidariusios situacijos.

Šiuo metu vertinama, kokios apimties duomenys ir kurį laiką buvo pasiekiami nekorektiškai. Duomenų, jog tai kaip nors būtų susiję su kibernetiniu incidentu, nėra.

Siekiant suvaldyti šią situaciją, pradėtas išsamus sistemos patikrinimas, jos testavimas. Apie galimą pažeidimą informuotos ir atsakingos institucijos, asmenys, kurie galimai galėjo nukentėti dėl šios situacijos.

Asmenis, besinaudojančius SPIS, pastebėjus bet kokius trikdžius, SADM kviečia informuoti pasinaudojus techninės pagalbos moduliu.

Visiškai atstačius šių dviejų paslaugų teikimą, sistemoje bus pateiktas atskiras pranešimas.

Šiuo metu SPIS sistema tebėra kuriama, nors už tai atsakinga įmonė „Proit“ ją sukurti jau turėjo iki praėjusių metų gegužės pabaigos, BNS nurodė SADM atstovė Justina Petravičienė.

„Sutartyje numatytų paslaugų įvykdymo terminas – 2023-ųjų gegužės 31 diena tiekėjas paslaugas teikia su vėlavimu, taikant sutarties sankcijas – delspinigius“, – rašoma vėliau ministerijos atsiųstame komentare.

SADM nurodo, kad iki 2020-ųjų jos Informacinių technologijų skyriuje dirbo vienas už SPIS sutarčių priežiūrą atsakingas darbuotojas, ministerija, būdama informacinės sistemos valdytoja, neturėjo resursų ją valdyti.

„Matant kylančius sunkumus dėl SPIS modernizavimo ir tiekėjų pritraukimo, per 2020–2024 metų kadenciją nuspręsta SADM viduje svariai stiprinti komandą, išmanančią visas ministerijos informacines sistemas ir kitą IT ūkį“, – nurodo ministerija.

Jos teigimu, SPIS yra ypatingos svarbos valstybinė informacinė sistema, kuriai „kelis dešimtmečius nebuvo skirta deramo dėmesio“.

SPIS turi sąsajas su 26 valstybės informaciniais registrais bei kitomis valstybės sistemomis, daugiau nei 80 sąsajų su elektros energijos tiekėjais, notarais, VMI ir kitomis įstaigomis. Sistema naudojasi praktiškai visi Lietuvos gyventojai, per 2,7 tūkst. savivaldybių ir kitų įstaigų darbuotojų.

Anot ministerijos, šiuo metu vystomų trijų SPIS projektų, finansuojamų ES lėšomis, bendra vertė yra 6 mln. eurų, dviejų biudžeto lėšomis finansuojamų projektų – 3,5 mln. eurų.

Viešųjų pirkimų tarnybos duomenimis, bendrovė „Proit“ nuo 2022 lapkričio trejiems metams yra įtraukta į nepatikimų tiekėjų sąrašą.