PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Spalio 14 d. 00:18

S. Skvernelis neatmeta bendros koalicijos su „Nemuno aušra“: žada pasveikinti socialdemokratus

Lietuva

Saulius Skvernelis. ELTA / Josvydas Elinskas

Martyna PikelytėŠaltinis: ELTA


323644

Džiaugdamasis rinkimų rezultatais Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderis Saulius Skvernelis sako neatmetantis galimos koalicijos su Remigijaus Žemaitaičio vedama „Nemuno aušra“. Visgi, jis tikina, jog šiuo klausimu apsispręsti turėtų galimi laimėtojai – socialdemokratai. Pats S. Skvernelis sako ketinantis apsilankyti Vilijos Blinkevičiūtės vadovaujamos partijos štabe ir pasveikinti su rinkimų rezultatais.

„Planuojame vykti. Vakar per debatus Vilija sakė, kad kavos išgersime, tikiuosi, kad tą ir padarysime. Kalbėsimės dėl taktikos antruose turuose, nes labai svarbu vienas kitą palaikyti“, – žurnalistams rinkimų štabe komentavo S. Skvernelis.

„Jeigu prie to stalo kavos gerėjai bus ir „Nemuno aušra“ – žinoma, kad kalbėsimės. Yra žmonių valia, išsakyta labai aiškiai, kam patinka ar nepatinka, bet procentas yra pakankamai didelis. Šiandien reikėtų kalbėti apie tą politinę jėgą, kurie, tikėtina, bus koalicijos ašis – jie turi išspręsti savo pareiškimą, kad nemato bendro darbo su „Nemuno aušra“. Nuo jų dviejų santykių priklausys ir mūsų pozicija“, – akcentavo jis.

Nors S. Skvernelis jau nuvyko pasveikinti socialdemokratų, dar būdamas štabe jis patikino, kad derybos dėl galimos koalicijos sekmadienio naktį dar nevyks.

Anot jo, jei socialdemokratai nuspręstų, kad koalicija su R. Žemaitaičio vedama politinė jėga nėra galima, demokratai laikytųsi analogiškos pozicijos.

„Planas b yra labai paprastas. Jei pagrindinė partija negali dirbti su „Nemuno aušra“, tai mes turėsime ieškoti kitų partnerių. Pirmiausia žvilgsniai krypsta į Liberalų sąjūdį“, – dėstė jis.

„Šiandien vertinu tai, kad yra pakankamai stipri rinkėjų valia ir tą valią reikia pripažinti. Partijos pirmininkas – žmonės turi galimybę pasikeisti ir pasitaisyti, pripažinti klaidas“, – akcentuoja politikas.

Pasak jo, šiuose rinkimuose „Nemuno aušra“ atliko savotišką sanitaro vaidmenį, surinkdama galimus prorusiškų partijų rinkėjų balsus.

„Nustebino, kad „Nemuno aušra“ sugebėjo kanibalizuoti visas keistas politines jėgas, kurios veržėsi į Seimą. Jeigu taip įvyks, bent tai bus pliusas, kad Seime neturėsime kalbėti su žmonėmis, kurie skleidžia visišką prorusišką propagandą, kurie negali atsakyti kieno Krymas, kurie abejoja, ar turime būti NATO, Europos Sąjungoje“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Premjero pareigų turėtų imtis V. Blinkevičiūtė

Nors demokratų lyderis atskleidžia, jog norėtų grįžti prie Vyriausybės vadovo vairo, visgi, anot jo, premjerės pozicija turi atitekti V. Blinkevičiūtei.

„O premjeras numeris du, tai bus didžiausios partijos, kuri laimės rinkimus, tikėtina – socialdemokratų lyderė Vilija Blinkevičiūtė. Žodžiai, kurie buvo išsakyti yra beveik notariškai patvirtinti prezidento. Nemanau, kad kelias atgal yra“, – tikino S. Skvernelis.

Savo ruožtu ekspremjeras kol kas nesiryžta kalbėti, ar imtųsi vadovauti kuriai nors ministerijai ar pirmininkauti Seimui.

L. Kasčiūno reitingavimas – signalas G. Landsbergiui

Kol kas turimais pirminių balsų duomenimis krašto apsaugos ministras aplenkė partijos lyderį Gabrielių Landsbergį. Anot S. Skvernelio, tai turėtų būti aiškus signalas, jog asmeninių interesų tenkinimo politika neturi perspektyvos.

„Jau matėme ketverius metus, kaip jis gelbėja Lietuvą. Dabar, galbūt, save tegul pagelbėja“, – žurnalistams sakė jis.

„Signalas, kurį pasiuntė konservatorių rinkėjai reitinguodami Lauryną Kasčiūną į antrą poziciją, pasakė, kad kiršinimo politika, kuri skirta tik savo asmeniniams interesams tenkinti – neturi perspektyvos netgi ir Tėvynės sąjungos rėmėjų gretose“, – akcentavo S. Skvernelis.

Sekmadienį įvyko pirmasis Seimo rinkimų turas. Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, išreikšti savo pilietinę valią prie balsadėžių atėjo 52,06 proc. Lietuvos rinkėjų. Išankstiniame balsavime dalyvavo 11,75 proc. piliečių, o rinkimų dieną balsavo 40,31 proc.

Suskaičiavus rezultatus iš 1263 apylinkių, daugiamandatėje apygardoje ir toliau lyderiauja socialdemokratai su 23,52 proc. rinkėjų palaikymo. Antros vietos neužleidžia „Nemuno aušra“. Šią politinę jėgą palaiko 17,81 proc. rinkėjų, skelbia VRK.

Dabartiniai valdantieji Tėvynės Sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) sąraše rikiuojasi treti, jie turi 12,75 proc. balsų. Ketvirtoje vietoje – Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ su 9,39 proc. palaikymo, o po jų – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, kol kas sulaukusi 8,38 proc. rinkėjų balsų.

5 proc. kartelę perkopė ir Lietuvos liberalų sąjūdis. Partijos sąrašą šiuo metu palaiko 6,08 proc. rinkėjų.

Prieš ketverius metus, 2020 m., rinkėjų aktyvumas siekė 47,16 proc.