PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Spalio 14 d. 10:58

S. Skvernelis: geriausią koaliciją sudarytų socialdemokratai, liberalai ir jo vadovaujama partija

Lietuva

Saulius Skvernelis / Andriaus Ufarto nuotr.

Raminta Majauskaitė, Ūla KlimaševskaŠaltinis: ELTA


323736

Partijos rezultatais besidžiaugiantis Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderis Saulius Skvernelis tikina, kad geriausią valdančiąją daugumą sudarytų socialdemokratai, Liberalų sąjūdis bei jo vadovaujama politinė jėga.

„Šiuo metu matau būtinybę Lietuvoje turėti stabilią, patikimą ir prognozuojamą daugumą. (...) Jeigu žmonės nori atsikvėpti po ketverių metų arogancijos ir nenuspėjamumo, dažnai avantiūrizmo, tai socialdemokratai, kurie, panašu, kad turėtų būti ta centrinė ašis formuojanti koaliciją, jeigu pakviestų mus ir liberalus, tai mes tokią koaliciją ir turėtume“, – pirmadienį Eltos surengtoje spaudos konferencijoje žurnalistams sakė S. Skvernelis.

„Turėsime artimiausiu metu partijos valdybą, esame demokratinė partija ir svarstysime visus galimus scenarijus“, – pažymėjo jis.

Savo ruožtu Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ narys Lukas Savickas tikino, kad šios trys koaliciją sudaryti galinčios partijos antrajame rinkimų ture turi potencialo gauti nemažą skaičių mandatų.

„Jeigu Lietuvos žmonės po antrojo turo nori matyti stabilią centro kairės alternatyvą, skaičiai leidžia tai realizuoti. (...) Iš esmės, kalbant apie socialdemokratus, demokratus ir liberalus, turime apie 48 vienmandates apygardas, kuriose bent vienas iš šių trijų partijų atstovų yra antrajame ture“, – spaudos konferencijos metu kalbėjo L. Savickas.

„Galimybių spektras susirinkti stiprų antrąjį ratą per vienmandates yra tikrai platus“, – tvirtino jis.

Prieš einant į koaliciją – būtinybė „valstiečiams“ išspręsti vidines problemas

Kalbėdamas apie „demokratų“ galimybes eiti į koaliciją su „valstiečiais“, S. Skvernelis tikino, kad prieš sprendžiant dėl bendro darbo pastaroji politinė jėga turėtų išspręsti vidines problemas.

„Turime pažiūrėti, kokia ten ta frakcija susiformuos. Nes matėme, ypač paskutinį mėnesį – dalis žmonių tiesiog akivaizdžiai kalbėjo: mes nesame „valstiečiai“. Tačiau jų pinigais reklamavosi, sakydami, kad mes ne „valstiečiai“, esame atskira komanda“, – referuodamas į Igno Vėgėlės komandą kalbėjo politikas.

„Dabar nežinia, su kuo kalbėtis – ar su „valstiečiais“, ar su komanda. Tai irgi palaukime, kaip jie savo vidines problemas išsispręs. Nes aš tikrai neatmetu galimybės, kad ta komanda gali iš tos bendros sąjungos išstoti labai greitai“, – sakė S. Skvernelis.

„Demokratų“ lyderis pridūrė matantis galimybes dėl koalicijos kalbėtis tik su tais politikais, kurie į Seimą eina „prisiėmę atsakomybę“ ir pasiruošę dalyvauti politikoje.

ELTA primena, kad rinkimų naktį po trumpo susitikimo ir pokalbio Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ ir socialdemokratų lyderiai – S. Skvernelis ir Vilija Blinkevičiūtė – paskelbė, kad formuos bendrą valdančiąją daugumą.

Sekmadienį įvyko pirmasis Seimo rinkimų turas. Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, daugiausia palaikymo daugiamandatėje apygardoje sulaukė Lietuvos socialdemokratų partija – 19,36 proc. balsų.

Visgi, nuo jų nedaug atsiliko dabartiniai valdantieji konservatoriai, sulaukę 17,96 proc. rinkėjų palaikymo.

Tuo metu trečioje vietoje likusi „Nemuno aušra“ pelnė 14, 99 proc. rinkėjų palaikymą.

Kitame Seime taip pat bus Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ – 9,24 proc. balsų, Liberalų sąjuūdis – 7,70 proc. balsų ir Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjunga (LVŽS) – 7,02 proc. balsų.

Išreikšti savo pilietinę valią prie balsadėžių atėjo 52,06 proc. Lietuvos rinkėjų. Prieš ketverius metus, 2020 m., rinkėjų aktyvumas siekė 47,16 proc.

Dėl 141 Seimo nario mandato rungiasi 14 partijų ir viena koalicija. 71 Seimo narys renkamas vienmandatėse apygardose. Preliminariais VRK duomenimis, jau pirmajame ture išrinkti 8 vienmandatininkai.