PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 30 d. 15:17

S. Nėries gatvę Klaipėdoje siūloma pavadinti Adolfo Ramanausko-Vanago vardu

Klaipėda

S. Nėries gatvė. Asociatyvi Dainiaus Vyto / Ukmergės rajono savivaldybės nuotr.

ELTAŠaltinis: ELTA


321258

Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicinė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcija savivaldybei pateikė siūlymą Salomėjos Nėries gatvę pervadinti į Adolfo Ramanausko-Vanago, praneša naujienų portalas „Atvira Klaipėda“.

Anot frakcijos pirmininko Andriaus Dobranskio, įvedus šį pakeitimą, atitinkama pagarba būtų pademonstruota tikriesiems Lietuvos laisvės kovotojams ir didvyriams.

„Legendą apie Salomėją Nėrį kaip liaudies didvyrę sukūrė sovietai. Visi žinome, kad ji buvo tarp tų, kurie 1940 metais vyko į Maskvą Stalino „saulės“ parvežti. O A. Ramanauskas-Vanagas paaukojo savo gyvenimą ir gyvybę kovodamas už Lietuvos laisvę. Šių dviejų asmenybių indėlis kuriant laisvą ir vakarietišką mūsų valstybę nesulyginamas. Dabar, nors ir gerokai vėluodami, turime puikią galimybę Klaipėdoje atkurti istorinę tiesą“, – teigė A. Dobranskis.

Pašalinti S. Nėries gatvės pavadinimą Klaipėdos miesto savivaldybę įpareigojo Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras (LGGRTC).

ELTA primena, kad daugiau nei prieš savaitę uostamiesčio Dangės skvere kelios dešimtys klaipėdiečių susibūrė į mitingą dėl Salomėjos Nėries gatvės pervadinimo.

Mitingo iniciatoriai renginio metu susirinkusiesiems pristatė rezoliuciją, kuria buvo prašoma uostamiesčio mero Arvydo Vaitkaus ignoruoti LGGRTC sprendimą pakeisti S. Neries gatvės pavadinimą.

S. Nėris visuomenėje vertinama kontraversiškai dėl komunizmo totalitarinės santvarkos propagavimo. Okupacijos metais poetė su delegacija vyko į Maskvą prašyti, jog Lietuva po būtų priimta į Sovietų Sąjungą.