PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 19 d. 13:14

S. Lavrovas kaltina JAV nurodžius surengti atakas prieš dujotiekius „Nord Stream“

Pasaulis

Sergėjus Lavrovas. Scanpix nuotr.

Rūta AndrošiūnaitėŠaltinis: BNS


314480

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pirmadienį pareiškė, esą Maskvai yra aišku, jog Jungtinės Valstijos nurodė surengti 2022 metų atakas prieš dujotiekius „Nord Stream“.

Praėjusią savaitę Vokietijos prokurorai išdavė arešto orderį vienam ukrainiečiui dėl sprogimų dujotiekiuose, kuriais Baltijos jūros dugnu į Vokietiją buvo tiekiamos rusiškos dujos, o laikraštis „The Wall Street Journal“ pranešė, kad sprogimus įvykdė ukrainiečių įgula ir kad jiems pritarė tuometinis ukrainiečių kariuomenės vadas.

Azerbaidžane viešintis S. Lavrovas, kalbėdamas su žurnalistais, išsakė seniai kartojamus Maskvos teiginius, kad prie sabotažo esą prisidėjo Vakarai.

„Akivaizdu, kad įvykdyti tokį teroristinį išpuolį buvo įsakymas iš pačių viršūnių, o, kaip sakoma, pačios viršūnės Vakarams, žinoma, yra Vašingtonas“, – sakė S. Lavrovas interviu rusų leidiniui „Izvestija“.

Jis teigė, kad „dėl visko bandoma kaltinti grupę girtų pareigūnų“, ir pavadino tai nerimtu dalyku.

2022 metų rugsėjo pabaigoje dviejuose „Nord Stream“ vamzdynuose prie Danijos Bornholmo salos buvo aptikti keturi dideli dujų nuotėkiai, o prieš tai seisminiai institutai užfiksavo du povandeninius sprogimus.

Dujotiekiai buvo atsidūrę geopolitinės įtampos centre, kadangi Rusija nutraukė dujų tiekimą Europai, kaip įtariama, keršydama už Vakarų sankcijas dėl Maskvos invazijos į Ukrainą.

Nuotėkiai įvyko tarptautiniuose vandenyse, bet du iš jų buvo Danijos išskirtinėje ekonominėje zonoje, o kiti du – Švedijos.

Nors nuotėkių metu vamzdynai neveikė, abiejuose tebebuvo dujų, kurios per vandenį pateko į atmosferą.

„The Wall Street Journal“ teigimu, tuometinis Ukrainos kariuomenės vadas Valerijus Zalužnas kontroliavo planą susprogdinti vamzdynus.

Pasak laikraščio, Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pritarė šiam planui, tačiau bandė jį nutraukti, kai JAV Centrinė žvalgybos agentūra (CŽA) jam pranešė, kad žino apie planus ir perspėjo jų neįgyvendinti.

Ukrainos prezidentūra pranešimus, kad Kyjivas prisidėjo prie „Nord Stream“ dujotiekių Baltijos jūroje sabotažo 2022 metais, atmetė kaip nesąmoningus.