REDAKCIJA REKOMENDUOJA
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Gegužės 28 d. 14:31

S. Kairys prezidento patarėjo F. Jansono žodžių nevertina rimtai: jis sugeba primesti diskusiją

Lietuva

BNS Fotobanko nuotr.

Viktorija SmirnovaitėŠaltinis: ELTA


302630

Šalies vadovo vyriausiajam patarėjui Frederikui Jansonui leidus suprasti, kad Prezidentūrai kyla klausimų ir dėl dabartinio kultūros ministro galimybių tęsti darbus, Kultūros ministerijos vadovas Simonas Kairys šių patarėjo žodžių nepriima kaip rimto nepasitikėjimo signalo.

„Politika ir sprendimų priėmimas yra sudėtingesnis procesas nei pasakymai (...) Prisimenant, kaip meistriškai patarėjas Jansonas geba sukurti temą ir primesti diskusiją. (...) Jis tiesiog turi tokį būdą ir stilių vienas ar kitas žinutes paleisti, kad jos sklistų“, – Eltai antradienį teigė S. Kairys.

„Kita medalio pusė – kasdienėje veikloje bendraujame su prezidento patarėjais, kurie yra atsakingi už kultūrą. Su patarėjais, kurie atsakingi už komunikaciją, mes nebendraujame“, – pažymėjo ministras.

S. Kairys taip pat atkreipia dėmesį, kad jo kadencijos metu ministerijos santykiai su Prezidentūros aplinka išliko konstruktyvūs ir teigiami.

„Niekaip negalėčiau įvardinti, kad tas santykis būtų kažkoks blogas. (...) Tikrai daug laiko skyrėme ne tik prezidento patarėjams, bet ir Seimo nariams, kultūros komiteto nariams. Tikrai daug darbų nuveikėme susiderindami pozicijas“, – kalbėjo ministras.

Pirmadienį LRT televizijoje diskutuojant apie antrai kadencijai perrinkto Gitano Nausėdos raginimus atnaujinti Vyriausybės sudėtį, šalies vadovo vyriausiasis patarėjas F. Jansonas pajuokavo, kad jis pats galėtų pakeisti S. Kairį užimamose pareigose.

„Visai su malonumu su kai kuriais ministrais galėčiau pasikeisti postais tiems keliems mėnesiams. Kurie mažiausiai dirba – kultūros“, – ironizavo F. Jansonas.

Kaip skelbta anksčiau, G. Nausėda laikosi pozicijos, jog verta kritiškai peržiūrėti kadenciją baigiančios Vyriausybės sudėtį. Šalies vadovas užsiminė, kad turi konkrečias pavardes ministrų, kuriuos, jo požiūriu, būtų galima pakeisti po to, kai Vyriausybė grąžins įgaliojimus.

Tačiau valdantieji ir premjerė tokias prezidento intencijas vertina kritiškai. Dešiniųjų teigimu, apsispręsti dėl ministrų darbo turi Vyriausybės vadovė. Be to, pažymi jie, abejonių kelia raginimai keisti ministrus kai iki Vyriausybės ir Seimo kadencijos pabaigos liko keli mėnesiai.

Kaip numato įstatymas, Vyriausybė grąžina savo įgaliojimus, kai išrenkamas prezidentas. Įgaliojimai laikomi grąžintais, kai ministras pirmininkas įteikia šalies vadovui raštišką pareiškimą. Savo ruožtu prezidentas paveda jai eiti pareigas tol, kol bus gauti nauji Seimo įgaliojimai ir bus suformuotas nauja Ministrų kabinetas.

ELTA primena, kad sekmadienį vyko prezidento rinkimų antrasis turas. Atiduoti savo balsą šalies vadovo rinkimuose prie balsadėžių atėjo 49,61 proc. piliečių.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, šiuose rinkimuose G. Nausėda surinko 74,43 proc. rinkėjų balsų. Jam oponuojanti premjerė Ingrida Šimonytė sulaukė 24,06 proc. rinkėjų palaikymo.

VRK duomenys rodo, kad G. Nausėda nugalėjo visose savivaldybėse.



REDAKCIJA REKOMENDUOJA