PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Liepos 30 d. 17:40

S. Cichanouskaja neabejoja, kad išpuolis prieš baltarusiškų suvenyrų parduotuvę įvykdytas Minsko režimo užsakymu

Lietuva

Sviatlana Cichanouskaya apžiūri nuo išpuolio nukentėjusią baltarusišką parduotuvę. ELTA / Julius Kalinskas

Viktorija Smirnovaitė, Martyna PikelytėŠaltinis: ELTA.LT


312038

Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja įsitikinusi, kad išpuolis prieš baltarusišką parduotuvę Vilniuje įvykdytas Minsko režimo užsakymu. Pasak jos, tai dar viena provokacija, kuria siekiama sukiršinti nuo represijų pabėgusius baltarusius ir Lietuvos gyventojus.

„Esu tikra, kad už šio išpuolio slypi Lukašenkos režimas. Esame matę jau daugybę bandymų sukiršinti ir pasėti nepasitikėjimą tarp Baltarusijos pabėgėlių ir lietuvių, kai kurie jų buvo paremti vadinamuoju litvinizmu. Žinoma, kad režimui nepatinka geras baltarusių ir lietuvių tautų santykis ir lietuvių reiškiamas palaikymas mūsų demokratiniam judėjimui. Todėl jie siekia paveikti lietuvių mąstymą ir kurstyti priešiškumą mūsų atžvilgiu“, – žurnalistams Vilniuje prie išpuolį patyrusios parduotuvės „Kropka“ antradienį teigė S. Cichanouskaja.

Ji priminė, kad baltarusiai yra labai dėkingi lietuviams už reiškiamą palaikymą kovoje dėl demokratinės Baltarusijos ateities ir paskatino Lietuvos gyventojus nepasiduoti režimo provokacijoms.

„Kreipiuosi į visus lietuvius – neleiskite režimui jūsų išnaudoti jų naudai ir neieškokite priešų tarp baltarusių, nes mes esame tauta, kuri siekia gerų santykių su Lietuva. Ir prisiminkite, kad dabar esame šiame sudėtingame kelyje pakeliui į pokyčius Baltarusijoje. Esame dėkingi jums, kad einate šiuo keliu su mumis kartu“, – kalbėjo S. Cichanouskaja.

„Turime suprasti, kad tik laisva ir demokratiška Baltarusija bus Lietuvai patikima partnerė. Šios provokacijos, migrantai prie Lietuvos sienų, yra tas pats režimas. Kartu turime jam priešintis“, – pridūrė S. Cichanouskaja.

Solidarumo išreikšti atvyko ir Užsienio reikalų ministerijos atstovai

Palaikymo demokratiniam Baltarusijos judėjimui išreikšti atvyko ir Užsienio reikalų ministerijos (URM) atstovai. Pasak jų, tokiu būdu ministerija rodo solidarumą su įstaigos savininkais.

„Užsienio reikalų ministerija griežtai smerkia šią provokaciją, šį bjaurų įvykį. Sieksime, kad būtų ištirtas šis įvykis ir nustatyti tiek vykdytojai, tiek užsakovai. Manome, kad tai greičiausiai yra režimo provokacija“, – žurnalistams prie parduotuvės teigė URM Rytų kaimynystės politikos departamento atstovė Ugnė Matulevičienė.

„URM siekia išreikšti solidarumą su šios įstaigos šeimininkais ir dar kartą norime pakartoti, kad visokeriopai palaikome baltarusius, kovojančius už savo šalies laisvę“, – pridūrė ji.

Baltarusijos opozicijos lyderės S. Cichanouskajos biuras pranešė, kad pirmadienio naktį, sostinėje, Savičiaus gatvėje, buvo išdaužyti suvenyrų parduotuvės „Kropka“ langai, o ant pastato fasado užrašyta „Grįžkite namo, Baltarusijos kiaulės“. Kaip skelbia S. Cichanouskajos biuras, šios parduotuvės savininkas yra Baltarusijos opozicionierius, politinis kalinys D. Furmanovas.

Policija dėl įvykio pradėjo ikiteisminį tyrimą. Kol kas įtariamieji nenustatyti. Anot policijos atstovo Tomo Bražėno, jei tyrime atsiras naujų detalių, jis gali būti perkvalifikuotas ir į tyrimą dėl neapykantos kurstymo tyrimą.