PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Įvairenybės2024 m. Rugsėjo 15 d. 19:21

Ryškiausia Italijos sala pasitinka tyla

Lietuva

Stop kadras

EtapliusŠaltinis: Etaplius.LT


317082

Vos po 40 minučių kelionės laivu nuo turistų gausios Venecijos spalvinga Burano sala siūlo ramybę ir tylą. Bet grožio ir įspūdžių čia tikrai užteks kiekvienam.

„Šis spalvų kaleidoskopas skirtas ne tik grožiui, jis atspindi tvarią Burano dvasią ir per šimtmečius kruopščiai saugomą tradiciją. Legenda pasakoja, kad iš pradžių čia apsigyvenę žvejai savo namus išdažė ryškiomis spalvomis, kad galėtų būti lengvai matomi per tirštą rūką, kuris dažnai gaubia Venecijos lagūną“, – dienoraštyje rašo keliautoja Portia Jones.

Ši spalvinga tradicija nėra tik asmeninių pageidavimų reikalas – ją reguliuoja vietos valdžia. Namų savininkai, norintys perdažyti savo namus, turi pateikti pasirinktą spalvų schemą patvirtinimui, kad Burano unikali estetika išliktų nepakitusi.

Be patrauklių fasadų, Buranas yra vieta, persmelkta istorijos. Sala nuo seno garsėja rankų darbo nėriniais, kurie kadaise puošė Europos aristokratijos spintas. Šie išskirtiniai kūriniai, kruopščiai sukurti vietinių moterų, kadaise buvo salos pasididžiavimas, o jų technika buvo perduodama iš kartos į kartą. Šiandien, nors keli amatininkai vis dar užsiima šiuo amatu, dauguma Burano parduotuvėse parduodamų nėrinių yra importuoti. Tačiau istorinis salos ryšys su nėriniais išlieka pasididžiavimo šaltiniu.

Stop kadras

„Buranas siūlo malonų atokvėpį, ypač ne sezono metu. Sutemus sala transformuojasi, kai į žemyną išplaukia paskutinis laivas vienos dienos keliautojų. Kažkada šurmuliavusios gatvės nutyla, namų spalvos tampa sodresnės, švelnioje vakaro šviesoje atsiskleidžia tikroji Burano esmė – rami, beveik anapusinė vieta, kurioje laikas tarsi sustoja“, – pasakoja keliautoja.

Norint visiškai pasinerti į vietinį gyvenimą, pasivaikščiokite pagrindinėje salos aikštėje Piazza Baldassarre Galuppi. Ji apsupta parduotuvių, kavinių ir restoranų. Čia yra ir istorinė salos parapijos bažnyčia Chiesa di San Martino – jos pasvirusi varpinė yra viena iš labiausiai atpažįstamų Burano vietų.

Geriausia salą aplankyti pavasarį arba rudenį.

Parengta pagal Unian.net