PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Karas Ukrainoje2024 m. Liepos 11 d. 19:50

Rusų raketų smūgis į Kyjivo vaikų ligoninę apsunkino vėžiu sergančių vaikų gydymą

Pasaulis

Ligoninė. Pixabay.com nuotr.

Šaltinis: BNS


309055

Kyjive įsikūrusiame Nacionaliniame vėžio institute, į kurį po rusų raketos smūgio didžiausiai Ukrainos vaikų ligoninei buvo perkelta dešimtys vėžiu sergančių mažųjų pacientų, buvo daugiau darbo nei įprastai.

Per smarkiausią per pastaruosius keturis mėnesius Rusijos įvykdytą Ukrainos sostinės bombardavimą pirmadienį buvo smarkiai apgadinta vaikų ligoninė „Ochmatdyt“.

Smūgis išgąsdino šeimas, ypač vaikus, kurie ir taip kovoja su gyvybei pavojingomis ligomis.

Dabar kai kurios šeimos susiduria su dilema, kur tęsti vaikų gydymą.

Galbūt vyks į Vokietiją

Oksana Halak tik birželio pradžioje sužinojo, kad jos dvejų metų sūnus Dmytro serga ūmine limfoblastine leukemija. Ji iš karto nusprendė jį gydyti vaikų ligoninėje „Ochmatdyt“, tikėdama, kad tai viena geriausių gydymo įstaigų Europoje.

Nuaidėjus perspėjimo sirenoms ji ir Dmytro buvo šioje ligoninėje. Jie negalėjo bėgti slėptis į priedangą berniukui esant prijungtam prie lašelinės.

„Gyvybiškai svarbu nenutraukti šių lašelinių“, – sakė O. Halak.

Po pirmųjų sprogimų slaugytojos padėjo jiems persikelti į kitą, saugesnę, palatą be langų.

„Pajutome galingą sprogimo bangą. Pajutome, kad palata drebėjo ir užgeso šviesa, – prisiminė ji. – Supratome, kad tai įvyko netoliese, bet nemanėme, kad tai įvyko „Ochmatdyt“ [vaikų ligoninėje].“

Netrukus jie buvo perkelti į Nacionalinį vėžio institutą, kur Dmytro kartu su dar 30 kitų pacientų turi pabandyti prisitaikyti prie naujos gydymo įstaigos. Jiems atvykus, nuo vėžio čia gydomų vaikų skaičius padvigubėjo.

Dmytro ir kitiems pacientams buvo pasiūlyta persikelti į užsienio ligonines. O. Halak norėtų tęsti sūnaus gydymą Vokietijoje.

„Suprantame, kad dėl savo padėties negalime gauti pagalbos, kuri mums priklauso, todėl esame priversti prašyti evakuacijos į užsienį“, – teigė ji.

Perpildytos ligoninės

Kitos miesto ligoninės, priimančios sergančius vaikus, taip pat kalba apie apie perpildymo problemą po atakos prieš „Ochmatdyt“. Šioje medicinos įstaigoje prieš rusų ataką buvo gydoma šimtai vaikų.

„Ligoninės „Ochmatdyt“ sunaikinimas – tai visos tautos skausmas“, – pažymėjo Nacionalinio vėžio instituto generalinė direktorė Olena Jefimenko.

Beveik iš karto po išpuolio socialiniuose tinkluose buvo pradėtos platinti žinutės, kuriomis buvo siekiama surinkti pinigų ligoninės atstatymui.

Daugelis tėvų, kurių vaikai buvo gydomi šioje ligoninėje, rašė padėkos žinutes, kuriose teigė, kad jų vaikai, nepaisant sunkių diagnozių, išgyveno dėl šioje ligoninėje suteiktos priežiūros.

Vos per tris dienas per Ukrainos nacionalinę lėšų rinkimo platformą UNITED24 ukrainiečiai ir privačios įmonės surinko daugiau nei 7,3 mln. dolerių (6,73 mln. eurų).

Jau vyksta ligoninės atstatymo darbai. Gydytojai derina savo pareigas gydant evakuotus mažuosius pacientus ir stengiasi, kad vaikų ligoninė „Okhmatdyt“ vėl būtų atidaryta.

Tačiau net ir turint išteklių ir ryžto, tai gali užtrukti kelis mėnesius.

Tęs gydymą Kyjive

Nepaisant to, Julija Vasylenko jau nusprendė, kad jos vienuolikmetis sūnus Denysas gydymą nuo vėžio tęs Kyjive.

Atakos dieną berniukui, kuriam buvo diagnozuoti daugybiniai nugaros smegenų augliai, turėjo būti pradėta taikyti chemoterapija.

Dėl smūgio gydymas atidėtas neribotam laikui, o Denysui turi būti atliekami papildomi tyrimai, sakė jo motina.

Denysas išpuolio metu buvo labai išsigandęs, pasakojo jo motina, vežiojusi jį neįgaliojo vežimėlyje po Nacionalinį vėžio institutą.

„Paskutinės dienos atrodė tarsi amžinybė“, – tvirtino ji.

Tik dabar jie pamažu atsigauna po patirto streso.

„Jei kur nors nuvyktume su savo diagnoze, turėtume iš naujo atlikti visus tyrimus iš pradžių“, – sakė ji ir pridūrė, kad tai gali užtrukti nuo trijų iki keturių mėnesių.

„Ir mes nežinome, ar turime tiek laiko“, – teigė ji.