PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 13 d. 14:53

Rusų pokštininkai teigia apgavę Lenkijos užsienio reikalų ministrą

Pasaulis

Radoslawas Sikorskis / Scanpix

BNSŠaltinis: BNS


318463

Rusų pokštininkai „Vovan“ ir „Lexus“ ketvirtadienį pareiškė, kad apgavo Lenkijos vyriausiąjį diplomatą ir privertė jį manyti, jog vaizdo ryšiu kalbasi su buvusiu Ukrainos prezidentu.

Rusijos socialiniuose tinkluose paskelbtame vaizdo įraše, kurio autentiškumo Lenkija nepatvirtino, anglų kalba diskutuojama apie NATO, Lenkijos paramą Ukrainai ir „Nord Stream“ dujotiekių sabotažą 2022 metais.

Vaizdo įraše matomas tik į Lenkijos užsienio reikalų ministrą Radoslawą Sikorskį panašaus asmens veidas. Kitame gale girdimas buvusį Ukrainos prezidentą Petro Porošenką imituojančio asmens balsas.

„Mes nedarome netikrų skambučių. Visi pokalbiai yra tikri“, – naujienų agentūrai AFP pareiškime teigė „Vovan“ ir „Lexus“.

„Net (Lenkijos) prezidentas Duda tai patvirtins“, – pridūrė jie, turėdami omenyje atvejį, kai apgavo valstybės vadovą. Jo biuras tuo metu patvirtino buvęs apgautas.

Jie neatsakė į klausimą, kada galėjo įvykti skambutis.

Vaizdo įrašas pasirodė ketvirtadienį, kai R. Sikorskis Varšuvoje priėmė JAV valstybės sekretorių Antony Blinkeną.

Lenkijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Pawelas Wronskis sakė, kad apie šį vaizdo įrašą nieko nežino.

Esant „tokiai situacijai, kai daugiausia Rusijos pusė naudoja sintetinę vaizdakaitą (angl. deepfake), šiandien bet kas gali pasikalbėti su bet kuo“, – sakė jis Lenkijos naujienų agentūrai PAP.

Anot pokštininkų, R. Sikorskis vaizdo įraše kalbėjo apie 2022 metų rugsėjį susprogdintus, dabar neveikiančius „Nord Stream“ dujotiekius.

„Dabar žinome, kad amerikiečiai apie tai žinojo iš anksto ir to nesustabdė, – apie sabotažą, pasak pokštininkų, teigė R. Sikorskis. – Lenkijoje, kad ir kas tai būtų padaręs, mes tai vertiname kaip gerai atliktą darbą.“

Kalbėtojas taip pat pavadino „šiek tiek veidmainišku“ NATO karinio aljanso požiūrį į Ukrainos narystės galimybę.

„NATO sako, kad kai laimėsite karą, galėsite tapti NATO nariais ir jums to nereikia“, – teigė asmuo, galimą Ukrainos narystę pavadinęs „derybų žetonu su Rusija“.

Į R. Sikorskį panašus asmuo taip pat sakė, kad „Vakarų Europoje nėra noro kariauti su Rusija. Tai yra absoliuti raudona linija“.

Jis taip pat sakė, kad lenkų karių dislokavimas Ukrainoje yra neįmanomas, ir atmetė galimybę Lenkijoje dislokuoti JAV branduolinius ginklus.

Tarp patvirtintų pokštininkų, kurių tikrieji vardai yra Vladimiras Kuznecovas ir Aleksejus Stoliarovas, aukų yra Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas, popmuzikos žvaigždė Eltonas Johnas ir princas Harry.