PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Pasaulis2024 m. Spalio 22 d. 12:59

Rusijos teismas pranešė, kad prancūzas tyrėjas apskundė trejų metų įkalinimo bausmę

Pasaulis

L. Vinatier / „Youtube“ stop kadras

Viljama SudikienėŠaltinis: ELTA.LT


325222

Antradienį Rusijos teismas pranešė, kad prancūzas tyrėjas Laurent'as Vinatier apskundė nuosprendį įkalinti jį trejus metus už tai, kad pažeidė Maskvos „užsienio agentų“ įstatymą, Paryžius šią bylą pasmerkė.

L. Vinatier dirbo Šveicarijos nevyriausybinėje tarpininkavimo per konfliktus organizacijoje ir yra vienas iš kelių vakariečių, suimtų Rusijoje nuo tada, kai Maskva 2022 m. užpuolė Ukrainą.

„Apeliacinis skundas dėl nuosprendžio buvo užregistruotas spalio 21 d.“, – praėjus savaitei po nuosprendžio paskelbimo savo interneto svetainėje pranešė Zamoskvoreckio teismas.

L. Vinatier pripažino savo kaltę, bet sakė nežinojęs, kad turėjo užsiregistruoti kaip „užsienio agentas“. Rusija naudoja įstatymą daugiausia prieš Kremliaus kritikus.

48 metų prancūzas birželį buvo suimtas Maskvoje ir taip pat apkaltintas rinkęs informaciją apie Rusijos kariuomenę. Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pareikalavo, kad Rusija paleistų L. Vinatier. Vakarų šalys kaltina Maskvą sulaikant jų piliečius pagal nepagrįstus kaltinimus, kad galėtų juos panaudoti per kalinių mainus. Rugpjūtį įvyko didžiausi po šaltojo karo tokie Rusijos ir Vakarų mainai.