PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Karas Ukrainoje2024 m. Rugpjūčio 7 d. 17:26

Rusijos pasienio regione tęsiasi kovos: tūkstančiai žmonių evakuoti

Pasaulis

Kurskas / Scanpix

Rūta AndrošiūnaitėŠaltinis: BNS


313147

Rusijos Kursko pasienio regione antrą dieną tęsiasi kovos, o pareigūnai teigia dėl jų evakavę kelis tūkstančius civilių gyventojų.

Antradienį Rusijos gynybos ministerija pranešė, kad po paryčiais surengto, anot jos, Ukrainos dalinių reido – naujausio tokio pobūdžio išpuolio plataus masto karo metu – skubiai pasiuntė savo karius ir aviacijos dalinius prie sienos Kurske.

Ukraina nekomentuoja šių pareiškimų.

Prezidentas Vladimiras Putinas apkaltino Kyjivą atakavus civilinius pastatus ir sakė, kad susitiko su saugumo tarnybų vadovais aptarti atsako.

„Kyjivo režimas įvykdė dar vieną plataus masto provokaciją“, – teigė jis trečiadienį per televiziją transliuotame susitikime su vyriausybės pareigūnais.

Kyjivas „beatodairiškai šaudo iš įvairių rūšių ginklų, įskaitant raketas, į civilių pastatus, gyvenamuosius namus ir greitosios pagalbos automobilius“, pridūrė jis.

Tuo metu Rusijos generalinio štabo viršininkas Valerijus Gerasimovas pareiškė, kad ten yra iki 1 tūkst. ukrainiečių karių.

Anot Rusijos pareigūnų, nuo įsiveržimo pradžios žuvo mažiausiai penki civiliai gyventojai, bent 24 buvo sužeisti, 13 iš jų hospitalizuoti.

Rusijos gynybos ministerija 12 val. 30 min. vietos (ir Lietuvos) laiku paskelbtame pranešime nurodė, kad kariniai veiksmai tęsiasi, tačiau pabrėžė, kad „priešo judėjimui toliau į Rusijos teritoriją kelias užkirstas“.

Kursko srities gubernatorius Aleksejus Smirnovas teigė, kad iš pasienio regiono evakuota keli tūkstančiai žmonių ir atšaukti visi masiniai susibūrimai.

„Per pastarąją parą, mums padedant, keli tūkstančiai žmonių paliko apšaudymo zoną asmeniniu transportu“, – sakė A. Smirnovas vaizdo įraše platformoje „Telegram“.

Tačiau jis pridūrė: „Padėtis regione kontroliuojama.“

Didelio masto išpuolis

Nors Kyjivas komentarų nepateikia, vienas ukrainiečių saugumo šaltinis naujienų agentūrai AFP sakė, kad Ukraina antradienį virš Kursko srities dronu smogė Rusijos sraigtasparniui.

Ukrainos prezidento patarėjas Mychaila Podoliakas socialiniuose tinkluose taip pat užsiminė apie išpuolius, tačiau jų konkrečiai neįvardijo. Anot jo, Maskva „nebaudžiamai naudoja pasienio regionus masinėms oro ir artilerijos atakoms“.

Rusijos gynybos ministerija pranešė, kad Ukrainos pusė neteko 260 karių ir 50 šarvuočių, įskaitant septynis tankus ir aštuonis šarvuotuosius transporterius.

Šios informacijos negalima nepriklausomai patikrinti.

Kurskas yra prie pat Ukrainos šiaurės rytinio Sumų regiono ir nuo pat invazijos pradžios 2022 metų vasarį ukrainiečių reguliariai apšaudomas.

Rusijos kariuomenei artimas „Telegram“ kanalas „Rybar“ teigė, kad Ukrainos pajėgos įvykdė įsiveržimus nedidelėmis grupėmisper sieną ir užėmė kelias nedideles gyvenvietes.

Kanalas nurodė, kad Kyjivo kariai pasiekė Sudžos miesto, kuriame gyvena apie 5 tūkst. žmonių, esančio maždaug už 8 km nuo sienos, pakraščius, tačiau Rusijos pajėgos juos nustūmė atgal.

Ankstesni įsiveržimai

Ginkluoti kovotojai iš Ukrainos teritorijos yra kelis kartus trumpam įsiveržę į Rusiją.

Įsiveržimuose dalyvavo Ukrainos pusėje kovojanti rusų savanorių pajėgų grupė, sudaryta iš „Rusijos laisvės“ legiono, Rusijos savanorių korpuso.

Gegužę Rusijos prezidentas pradėjo naują plataus masto puolimą Šiaurės Rytų Ukrainoje. Jis teigė, kad taip siekiama sukurti „buferinę zoną“, kuri apsaugotų Rusijos pasienio regionus nuo apšaudymo ir oro atakų.

Tas puolimas buvo sutelktas į Ukrainos Charkivo sritį, esančią į pietryčius nuo Sumų srities, iš kurios buvo surengtas antradienio reidas.

Tačiau išpuoliai tęsėsi, o liepą Rusijos Belgorodo regionas dėl bombardavimo paskelbė keliolika netoli sienos esančių kaimų uždraustomis zonomis.