PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 15 d. 15:55

Rusijos ir JAV žurnalistei M. Gessen už akių skirta 8 metų kalėjimo bausmė

Pasaulis

Masha Gessen / SCANPIX nuotr.

Jūras BarauskasŠaltinis: ELTA


309536

Rusijos ir Jungtinių Valstijų pilietybę turinčią žurnalistę, apkaltinusią rusų armiją Ukrainoje vykdžius nusikaltimus, vienas Maskvos teismas pirmadienį nuteisė kalėti aštuonerius metus.

Nuolatinė leidinio „The New Yorker“ bendradarbė Masha Gessen praėjusiais metais Rusijoje buvo įtraukta į ieškomų asmenų sąrašus, mat apkaltino Maskvą tuo, kad jos kariai 2022 m. kovą Ukrainos Bučos mieste žudė civilius. Kremlius šį kaltinimą neigia.

Teismas M. Gessen aštuonerių metų įkalinimo bausmę skyrė už tai, kad „žinodama skleidė melagingą informaciją apie Rusijos kariuomenės veiksmus“, teigiama Maskvos miesto teismo tarnybos pareiškime.

Netrukus po to, kai prasidėjo Ukrainos puolimas, Rusijoje uždrausta skelbti nepriklausomą informaciją apie konfliktą bei kritikuoti jos ginkluotąsias pajėgas.

Šiuo metu Jungtinėse Valstijose gyvenanti M. Gessen yra žinoma LGBTQ aktyvistė ir ilgametė prezidento Vladimiro Putino kritikė, 2012 m. parašiusi kandžią jo biografiją.

Maskvos teismas pirmadienį taip pat nuteisė septynerius su puse metų kalėti ir vieną buvusį savivaldybės deputatą, neva skleidusį „melą“ apie rusų armiją.

Tuo tarpu iš Rusijos dabar jau pabėgusi Elena Kotenočkina buvo nuteista po to, kai užtarė savo kolegą miesto taryboje Aleksejų Gorinovą, kuriam už tai, kad per tarybos posėdį pasiūlė tylos minute pagerbti žuvusius Ukrainos konflikte, buvo skirta septynerių metų kalėjimo bausmė.