PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Karas Ukrainoje2024 m. Spalio 20 d. 17:47

Rusijos ambasadorius: Jungtinė Karalystė vykdo „karą“ prieš Rusiją

Pasaulis

Andrejus Kelinas / Youtube stop kadras

Rita VidugirienėŠaltinis: ELTA


324888

Jungtinė Karalystė, tiekdama Ukrainai ginklus, vykdo „karą“ prieš Rusiją, pareiškė Maskvos ambasadorius.

Jo komentarai pasirodė tuo metu, kai Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pasaulio lyderiams pristatė pergalės planą, kuriuo siekiama užbaigti karą, plačiai smerkiamą užsienio vyriausybių.

Rusijos ambasadorius Jungtinėje Karalystėje Andrejus Kelinas BBC laidai „Sunday With Laura Kuenssberg“ sakė: „Mano vyriausybė tvirtai įsitikinusi, kad Jungtinės Karalystės valdžia ukrainiečių rankomis vykdo agresyvų karą prieš Rusiją.

„Tai karas svetimomis rankomis, kurį vykdo Jungtinės Karalystės vyriausybė, tiekdama mirtinus ginklus, jais britų vyriausybė žudo Rusijos karius ir civilius gyventojus.“

Jis pridūrė: „Manau, kad esate agresyvūs ir vykdote karą svetimomis rankomis prieš Rusiją.“

A.Kelinas taip pat sakė, kad V. Zelenskis „puolęs į desperaciją“, ir pabrėžė, kad jis turėtų derėtis su Rusija.

Jis teigė: „V. Zelenskis puikiai supranta, kad ne tik praranda teritorijas, bet ir pralaimi konfliktą. Nesakyčiau, kad jie pasiduos rytoj – jie ir toliau priešinasi, bet pasipriešinimas yra silpnesnis.“

Anksčiau šią savaitę gynybos sekretorius Johnas Healey‘is dar kartą patvirtino, kad Jungtinė Karalystė remia Ukrainą.

Jis sakė: „Mes, Ukrainos rėmėjai, turime padaryti viską, ką galime, kad artimiausiomis savaitėmis ir mėnesiais padidintume savo paramą Ukrainai, darytume didesnį spaudimą Rusijai ir užtikrintume Ukrainos pergalę, nes Europos gynyba prasideda nuo Ukrainos. Jie kovoja už tas pačias vertybes, tuos pačius įsitikinimus ir tas pačias laisves, kurias mes branginame, ir mes jaučiame pareigą juos palaikyti tiek, kiek reikės.“

Kiek anksčiau spalio mėnesį V. Zelenskis Dauningo gatvėje ministrui pirmininkui Keirui Starmeriui pristatė savo „pergalės planą“, stiprėjant spaudimui Jungtinei Karalystei suteikti Ukrainai leidimą naudoti raketas „Storm Shadow“ taikiniams Rusijoje smogti.

Dauningo gatvėje vykusiose trišalėse derybose ministras pirmininkas, Ukrainos prezidentas ir NATO generalinis sekretorius Markas Rutte aptarė karo padėtį.

M. Rutte sakė, kad nėra jokių teisinių priežasčių, trukdančių naudoti Vakarų tiekiamus ginklus prieš taikinius Rusijoje, tačiau sprendimus turi priimti atskiros valstybės.