PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugsėjo 25 d. 14:30

Rusija uždraudė įsivaikinti rusų vaikus šalyse, kur legalu keisti lytį

Pasaulis

LGBTQ bendruomenė / Dainiaus Labučio nuotr.

EtapliusŠaltinis: BNS


320488

Rusijos parlamento žemieji rūmai – Valstybės Dūma – trečiadienį pirmojo svarstymo metu pritarė įstatymo projektui, draudžiančiam įsivaikinti rusų vaikus valstybėse, kuriose įteisintas lyties keitimas.

Per pirmąjį svarstymą įstatymų leidėjai beveik vienbalsiai parėmė siūlomą įstatymą – 397 balsavo „už“ ir vienas „prieš“.

„Šiuo įstatymu mes saugome vaiką, darome viską, kad vaikas neatsidurtų šalyje, kurioje leidžiama tos pačios lyties asmenų santuoka ir lyties keitimas“, – pareiškė Dūmos pirmininkas Viačeslavas Volodinas.

Kremlius, galinga Rusijos Stačiatikių bažnyčia ir aukšto rango konservatyvūs visuomenės veikėjai nuolat propaguoja „tradicines vertybes“ kaip apsaugą nuo Vakarų liberalių idėjų ir kaip būdą sustabdyti Rusijos demografinį nuosmukį.

Maskva jau seniai vaizduoja save kaip kovotoją prieš liberalias vertybes, tačiau, Kremliui pradėjus plataus masto karą Ukrainoje, tokia pozicija dar labiau sustiprėjo, taip pat ir dėl šios priežasties toliau prastėjo santykiai su Vakarais.

Prezidentas Vladimiras Putinas ne kartą yra pašiepęs asmenis, pakeitusius lytį, ir LGBTIQ bendruomenės narius.

Rusų vaikų įsivaikinimas iš užsienio smarkiai susitraukė nuo 2012-ųjų, kai Maskva uždraudė tai daryti amerikiečiams. Nuo 2022-ųjų, kai prasidėjo puolimas Ukrainoje, įsivaikinimas iš užsienio praktiškai visiškai sustojo.

Įstatymo projekte numatoma uždrausti įsivaikinti piliečiams iš šalių, kuriose leidžiama „keisti lytį medicininėmis priemonėmis, taip pat ir naudojant medikamentus“, arba kuriose leidžiama keisti lytį oficialiuose asmens tapatybės dokumentuose.

Įstatymų leidėjai teigė norintys užtikrinti, kad įvaikintiems vaikams nebūtų keičiama lytis.

Kad V. Putinas galėtų pasirašyti įstatymą, įstatymo projektas dar turi būti priimtas per du svarstymus ir patvirtintas aukštuosiuose rūmuose.

Rusija jau daugelį metų kuria LBGTIQ žmonėms nepalankią aplinką. 2023-iųjų liepą ji uždraudė „tarptautinį LGBT judėjimą“ kaip ekstremistinį ir uždraudė lyties keitimą.

Šie pasiūlymai yra nauja 2022-aisiais pateikto įstatymo projekto versija, kuria siekiama uždrausti rusų vaikus įsivaikinti tėvams iš „nedraugiškų šalių“. Šitaip Maskva vadina šalis, kurios taiko sankcijas Rusijai dėl jos karo Ukrainoje.

Valstybės Dūmos interneto svetainėje paskelbtame paaiškinime teigiama, kad šiuo įstatymo projektu siekiama uždrausti Rusijos vaikų įvaikinimą asmenims iš NATO šalių.

Deputatė Nina Ostatina, viena iš įstatymo projekto autorių, sakė: „Prieš mus pradėtas hibridinis karas paliečia ir mūsų vaikus (...). Rusija tapo tradicinių vertybių išsaugojimo forpostu."

Rusijos žiniasklaidoje cituojamais vyriausybės duomenimis, metų pradžioje globos namuose buvo 358 tūkst. vaikų.