PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 31 d. 16:29

Rusijoje įkalinto buvusio JAV jūrų pėstininko P. Whelano advokatė aiškinasi jo buvimo vietą

Pasaulis

Kalėjimas / Pixabay

Živilė AleškaitienėŠaltinis: ELTA


312194

Buvusio JAV jūrų pėstininko Paulo Whelano advokatė aiškinasi jo buvimo vietą Rusijos bausmių vykdymo sistemoje, pasklidus gandams, kad Maskva rengiasi didelio masto apsikeitimui kaliniais, trečiadienį pranešė Rusijos žiniasklaida.

Pranešama, kad mažiausiai dar septyni kiti Rusijoje laikomi žymūs kaliniai pastarosiomis dienomis buvo išvežti iš kalėjimų ar kolonijų ir tai paskatino spėliones apie artėjančius kalinių mainus.

„Sulaukiu įvairių tarptautinių agentūrų žurnalistų prašymų paaiškinti, ar aš žinau, kur yra Paulas, nes sklando gandai apie galimus mainus“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė jo advokatė Olga Karlova.

„Išsiunčiau užklausą (kalėjimo) kolonijos administracijai, tačiau atsakymo negaunu“, – sakė ji.

54 metų P. Whelanas buvo sulaikytas dėl kaltinimų šnipinėjimu, kai lankėsi Maskvoje 2018 metų gruodį; šiuos kaltinimus jis neigė.

Nuo to laiko jis buvo įkalintas Rusijoje, o 2020 metais vykusiame teismo procese jam buvo skirta 16 metų laisvės atėmimo bausmė. Jo šeima ir rėmėjai vykdė aktyvią kampaniją dėl jo paleidimo, teigdami, kad kalinimo metu jo sveikatos būklė pablogėjo.

Pastaraisiais metais Rusijoje padaugėjo JAV piliečių areštų, kuriuos Vašingtonas laiko Kremliaus bandymu užsitikrinti užsienyje nuteistų rusų paleidimą.

Kiti Rusijoje sulaikyti JAV piliečiai – žurnalistai Evanas Gershkovichius ir Alsu Kurmaševa, balerina Ksenija Karelina, dar vienas buvęs jūrų pėstininkas Robertas Gilmanas.