PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Alfa2024 m. Spalio 14 d. 19:04

Rusija trejiems metams įkalino prancūzą

Pasaulis

SCANPIX nuotr.

Viljama SudikienėŠaltinis: ELTA


323855

Rusijos teismas pirmadienį nuteisė prancūzą tyrėją trejus metus kalėti kolonijoje, pripažinęs jį kaltu pažeidus „užsienio agento“ įstatymą.

48 metų Laurent‘as Vinatier, dirbęs Šveicarijos konfliktų tarpininkavimo nevyriausybinėje organizacijoje, buvo suimtas Maskvoje birželį ir apkaltintas rinkęs informaciją apie Rusijos kariuomenę bei neįsiregistravęs kaip „užsienio agentas“. Maskvos Zamoskvoreckio apygardos teismo teisėja Natalija Čeprasova nusprendė, kad L. Vinatier yra kaltas, ir skyrė jam trejus metus kalėti kolonijoje. Tai - dvejais metais mažesnė nei didžiausia galima bausmė.

Skaitant nuosprendį, L. Vinatier atrodė rimtas, bet ramus, jam nebuvo leista kalbėtis su žiniasklaida. Jo advokatas Pavelas Mamonovas žurnalistams sakė: „Laikome nuosprendį griežtu ir tikrai jį apskųsime“.

Prancūzas pripažino pažeidęs Rusijos įstatymus, bet sakė nežinojęs, kad turėjo užsiregistruoti kaip „užsienio agentas“. Prokuroras prašė skirti trejų metų ir trijų mėnesių bausmę, sakydamas, kad L. Vinatier „atgailavo“, tačiau byla susijusi su „reikšmingomis grėsmėmis Rusijos saugumui“.

Prieš paskelbiant nuosprendį, L. Vinatier rusiškai pasakė baigiamąją kalbą, net citavo poetą Aleksandrą Puškiną. „Visiškai sutinku su kaltinimu. Visiškai pripažįstu kaltę“, – teisme sakė jis. „Prašau gailestingo ir teisingo nuosprendžio šioje byloje“, – pridūrė prancūzas, atsiprašęs Rusijos už įstatymų pažeidimą, taip pat savo nevyriausybinės organizacijos ir šeimos.

Jis perskaitė A. Puškino eilėraštį „Jei gyvenimas tave apgauna“, jame yra ir tokios eilutės: „Širdis gyvena ateitimi (...) Viskas tik akimirka, viskas praeina“.

Kitas L. Vinatier advokatas Olegas Bessonovas prašė teisėjos skirti jam baudą.

„Užsienio agentų“ įstatymas Rusijoje plačiai naudojamas siekiant susidoroti su Kremliaus kritikais, bet retai taikomas užsieniečiams. Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas reikalavo paleisti L. Vinatier, sakė, kad prieš jį nukreipta „propaganda neatitinka tikrovės“.

„Meilė Rusijai“

L. Vinatier buvo apkaltintas pagal 2022 m. įstatymą neužsiregistravęs kaip „užsienio agentas“, bet nebuvo apkaltintas šnipinėjimu. Jis yra Ženevoje įsikūrusio Humanitarinio dialogo centro patarėjas ir Rusijos bei kitų posovietinių šalių tyrinėtojas veteranas. Centras „siekia užkirsti kelią ir išspręsti ginkluotus konfliktus visame pasaulyje, pasitelkdamas tarpininkavimą ir diskretišką diplomatiją“, sakoma jo interneto svetainėje.

Prancūzas daugelį metų dirbo ties Rusijos ir Ukrainos konfliktu dar iki 2022 m. vasarį Rusijos pradėto plataus masto puolimo. Savo paskutinėje kalboje teisme L. Vinatier sakė, kad pirmą kartą Rusijoje lankėsi prieš 20 metų ir nusprendė joje dirbti. „Įsimylėjau Rusiją. Mano žmona yra rusė, draugai – rusai. Gyvenau rusišką gyvenimą“, – sakė jis.