PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Karas Ukrainoje2024 m. Rugsėjo 30 d. 13:20

Rusija nuo žemės šluoja Ukrainos kultūrą: sunaikino arba apgadino beveik 1 000 bibliotekų visoje šalyje

Pasaulis

Ukrainos valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos nuotr.

Živilė AleškaitienėŠaltinis: ELTA


321217

Nuo Rusijos invazijos pradžios priešas Ukrainoje sunaikino arba apgadino beveik tūkstantį bibliotekų, kuriose saugoma daugiau kaip 200 milijonų ukrainietiškų knygų.

Tai pareiškė valstybinės kalbos apsaugos įgaliotinis Tarasas Kreminas.

Visos Ukrainos bibliotekų dienos proga T. Kreminas paragino bendromis pastangomis atkurti sunaikintus bibliotekų fondus ir paremti jo inicijuotą projektą „Laisvi žmonės skaito ukrainietiškai!“. Įgyvendinant šį projektą tęsiamas bibliotekų remontas, perkamos knygos bombų slėptuvėms Mykolajivo, Chersono, Zaporižios, Donecko, Luhansko, Charkivo ir Sumų regionuose.

Rusų nuniokotoms meno ir švietimo įstaigoms reikia meno, švietimo ir istorinės literatūros, pabrėžė T. Kreminas.

Jo turimais duomenimis, nuo plataus masto invazijos pradžios rusai sunaikino arba apgadino beveik tūkstantį bibliotekų, o kartu su jomis – per 200 mln. ukrainietiškų knygų.

„Mūsų tikslas – kuo labiau atnaujinti bibliotekų fondus ir įvardyti tai kaip vyriausybės prioritetą“, – pabrėžė T. Kreminas.

Jis išreiškė ypatingą padėką bibliotekoms, prisijungusioms prie ukrainiečių kalbos įgūdžių tobulinimo kursų tinklo kūrimo.

„Sudarydami geresnes sąlygas ukrainiečių kalbos, kaip valstybinės, raidai, visapusiškam funkcionavimui ir populiarinimui, stipriname savo vienybę ir nacionalinį saugumą“, – pažymėjo kalbos ombudsmenas.

„Ukrinform“ primena, kad rugsėjo 30 dieną minima Visos Ukrainos bibliotekų diena.