PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Liepos 30 d. 11:12

Rusija pradėjo karines jūrų pratybas, kuriose dalyvauja didžioji dalis jos laivyno

Pasaulis

YouTube.com stop kadras

Viljama SudikienėŠaltinis: ELTA


311944

Antradienį Rusija pradėjo didelio masto karines pratybas, kuriose dalyvauja visi jos karinio jūrų laivyno padaliniai, neįsitraukę į Ukrainos puolimą, pranešė Gynybos ministerija.

Pratybose Ramiajame ir Arkties vandenynuose, taip pat Baltijos ir Kaspijos jūrose, dalyvauja apie 300 laivų, įskaitant povandeninius laivus, ir daugiau nei 20 tūkst. kareivių. Pratybos apims „daugiau nei 300 kovinių mokymų, panaudojant kovinius ginklus“, sakoma ministerijos pranešime. „Pagrindiniai pratybų tikslai – patikrinti visų lygių karinio jūrų laivyno karinės vadovybės veiksmus, taip pat laivų įgulų, karinių jūrų pajėgų aviacijos padalinių ir pakrančių pajėgų pasirengimą“, – sakoma jame.

Pratybose dalyvauja keturių iš penkių Rusijos karinio jūrų laivyno divizijų – Šiaurės, Ramiojo vandenyno ir Baltijos laivynų bei Kaspijos jūros flotilės – daliniai, kiekvienas jų rengia mokymus savo „operacinėse zonose“.

Rusijos Juodosios jūros laivynas, penktoji divizija, dalyvauja puolime Ukrainoje ir jau patyrė didelių nuostolių per daugiau nei dvejus karo metus. Ukraina tvirtina pažeidusi arba sunaikinusi trečdalį Rusijos Juodosios jūros laivyno, tai reikšminga karinė Kyjivo sėkmė. Palydovinės nuotraukos rodo, kad Maskva buvo priversta perkelti didžiąją dalį Juodosios jūros laivyno iš savo istorinės jūrų bazės Sevastopolyje, aneksuotame Krymo pusiasalyje, į Novorosijską, esantį toliau į rytus Rusijos žemyninėje dalyje.

Per „kelias dienas“ truksiančias pratybas taip pat bus naudojama apie 50 lėktuvų ir daugiau nei 200 karinės bei specializuotos technikos vienetų, pranešė ministerija.