PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Rugpjūčio 19 d. 10:40

Rusija paskelbė „nepageidaujamu“ G. ir A. Clooney fondą

Pasaulis

Amal ir George`as Clooney / Scanpix

Živilė AleškaitienėŠaltinis: ELTA.LT


314448

Rusijos generalinis prokuroras pirmadienį pranešė, kad uždraudė fondą, kurį įsteigė JAV kino žvaigždė George‘as Clooney ir jo žmona, žmogaus teisių advokatė Amal.

„Clooney fondo už teisingumą“ veikla paskelbta nepageidaujama mūsų šalies teritorijoje“, – sakoma pranešime.

Pasak jo, organizacija „vykdo plataus masto veiklą, kuria siekiama diskredituoti Rusiją, aktyviai remia netikrus patriotus ir uždraustų teroristinių bei ekstremistinių grupuočių narius“.

„Prisidengdami humanitarinėmis idėjomis, šie „kovotojai už teisingumą“... inicijuoja baudžiamuosius tyrimus aukščiausių Rusijos valdžios atstovų atžvilgiu“, – sakoma pranešime, pavadintame „Rusijos generalinė prokuratūra pripažįsta Holivudo aktyvistų aktorinį talentą“.

Po to, kai 2022 metų vasarį Maskva pasiuntė kariuomenę į Ukrainą, Rusijos valdžios institucijos padidino represijas prieš oponentus iki tokio lygio, kokio nebuvo nuo Sovietų Sąjungos laikų.

Liepos mėnesį Clooney fondas kartu su keliomis kitomis nevyriausybinėmis organizacijomis kreipėsi į JT Žmogaus teisių komitetą, kaltindamas Rusiją pažeidus ukrainiečių, žuvusių per 2022 metų raketų ataką Vinycioje, žmogaus teises.

Rugpjūčio pradžioje Rusijos generalinis prokuroras uždraudė kaip „nepageidaujamą“ Vokietijos prodemokratinį Konrado Adenauerio fondą, o liepos mėnesį tą patį padarė su naujienų leidiniu „Moscow Times“.

Įvardytos „nepageidaujamomis“ organizacijos Rusijoje priverčiamos nutraukti veiklą, o tai reiškia, kad rusai, kurie jose dirba, jas finansuoja ar su jomis bendradarbiauja, taip pat gali būti patraukti baudžiamojon atsakomybėn.