PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Pasaulis2024 m. Spalio 3 d. 15:29

Rusija įslaptino 72 metų amerikiečio „samdinio“ teismo procesą

Pasaulis

Teismas, asociatyvi nuotr. / Pixabay nuotr.

Viljama SudikienėŠaltinis: ELTA


321919

Ketvirtadienį Maskvos teismas nurodė, kad 72 metų JAV piliečio, kaltinamo, kad buvo samdinys ir kovojo už Ukrainą, teismas vyks slaptai.

Stefanu Hubbardu vadinamas vyras iš Mičigano valstijos teisme pasirodė su juoda skrybėle ir smėlio spalvos švarku, ėjo lėtai, vilkdamas kojas, iš teismo salės pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Jam gresia iki 10 metų kalėjimo už tai, kad „kaip samdinys dalyvavo ginkluotame konflikte ir kovėsi už Ukrainą“, pranešė Rusijos naujienų agentūros.

Posėdžiui Maskvoje prasidėjus, kaltintojai paprašė, kad procesas vyktų už uždarų durų – tai įprasta didelio atgarsio ar politiškai jautrių teismo procesų Rusijoje praktika. Gynyba prašymo neginčijo, teisėjas paprašė žurnalistų ir JAV ambasados ​​pareigūnų išeiti iš teismo salės.

Prokurorai tvirtina, kad S. Hubbardui buvo mokama mažiausiai 1000 JAV dolerių per mėnesį, kad jis prisidėtų prie Ukrainos teritorinės gynybos padalinio. Jų teigimu, jis buvo apmokytas, jam buvo duota kovinė uniforma ir jis „dalyvavo ginkluotame konflikte“ Ukrainoje. Pasak prokurorų, jis buvo sučiuptas 2022 m. balandžio 2 d., praėjus kelioms savaitėms po Rusijos invazijos pradžios.

Rusijos valstybinė naujienų agentūra TASS pranešė, kad S. Hubbardas nuo 2014 m. gyveno Ukrainos Iziumo mieste šiaurės rytinėje Charkivo srityje. Rusijos pajėgos užėmė miestą netrukus po įsiveržimo į Ukrainą, bet 2022 m. rugsėjį per žaibišką atsakomąjį puolimą Kyjivas atsiėmė miestą.

Pastaraisiais metais Rusija suėmė keletą JAV piliečių, kaltinamų pažeidimais, susijusiais su karu Ukrainoje. JAV ir Rusijos pilietė Ksenija Karelina buvo suimta, kai atvyko į Rusiją aplankyti šeimos, ir vėliau nuteista 12 metų kalėti už tai, kad Ukrainos organizacijai paaukojo apie 50 JAV dolerių. Rusijoje taip pat laikomi du Kolumbijos piliečiai, kaltinami buvę „samdiniais“ ir kovęsi išvien su Ukraina.