PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Spalio 2 d. 13:15

Rusija įkalino 13 asmenų už bandymą sabotuoti puolimą Ukrainoje

Pasaulis

Įkalinimas, asociatyvi nuotr. / Freepik nuotr.

Živilė AleškaitienėŠaltinis: ELTA


321659

Rusijos teismas trečiadienį nuteisė 13 žmonių ilgomis kalėjimo bausmėmis už sabotažo veiksmus, kuriais, prokurorų teigimu, bandyta sutrukdyti Maskvos puolimui Ukrainoje.

Nuo 2022 metų vasario mėnesio, kai Rusija pasiuntė kariuomenę į Ukrainą, Rusijoje padaugėjo padegimų ir kitų išpuolių prieš geležinkelio ir karinius objektus, o teismai suimtiesiems dažnai skiria griežtas bausmes.

Sibiro Čitos miesto karinis teismas pranešė paskelbęs nuosprendžius 13-ai žmonių dėl 13 sabotažo išpuolių prieš „strategiškai svarbius transporto infrastruktūros objektus“ ir svarbius energetikos objektus.

Teismas teigė, kad jie veikė siekdami „pakenkti Rusijos Federacijos ekonominiam saugumui ir gynybiniams pajėgumams“ ir bandydami priversti Maskvą „nutraukti dalyvavimą specialiojoje karinėje operacijoje“ – taip Rusija oficialiai vadina savo kampaniją Ukrainoje.

Jie buvo nuteisti kalėti nuo ketverių iki 23 metų.

Pasak teismo, 12 asmenų buvo nusikalstamos grupuotės, kuriai vadovavo „nenustatytas asmuo“, nariai, o vienas įvardytas kaip „bendrininkas“.

Tuo metu, kai buvo suimti, grupės nariai taip pat rengė sąmokslą padegti Rusijos naikintuvus karinėje bazėje Tolimuosiuose Rytuose, sakė teismas.

Teismo paskelbtame vaizdo įraše matyti, kaip keli kaltinamieji – visi vyrai – stovi metaliniuose narvuose, o teisėjas skaito nuosprendžius.

Karo laikotarpiu didžiulis Rusijos geležinkelių tinklas, kuriuo į Ukrainą gabenami kariai ir įranga, patyrė kelis sabotažo išpuolius.