PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Alfa2024 m. Liepos 15 d. 15:10

Rusija atmetė V. Putinui grūmojusio šamano prašymą perkelti į kitą psichiatrijos ligoninę

Pasaulis

Vladimiras Putinas / Scanpix

BNSŠaltinis: BNS


309524

Rusija pirmadienį atmetė vieno Sibiro „šamano“ prašymą perkelti jį iš griežto režimo į bendrąją psichiatrijos ligoninę, pranešė jo advokatas.

55-erių Aleksandrą Gabyševą už prezidento Vladimiro Putino kritiką Rusijos teismas 2021 metų sausį išsiuntė į psichiatrijos ligoninę.

Tai padaryta po to, kai šamanu save vadinantis A. Gabyševas ne kartą pabandė iš Jakutijos Rusijos Tolimuosiuose Rytuose pėsčiomis nukeliauti į Kremlių „išvaryti“ Rusijos prezidento.

Gegužę vienas Sibiro teismas atsisakė sušvelninti A. Gabyševo gydymo režimą ir perkelti jį į bendrąją psichiatrijos ligoninę, o pirmadienį Primorės regioninis teismas šį sprendimą paliko galioti, sakė jo advokatas Aleksejus Prianišnikovas.

„Kreipsimės į Aukščiausiąjį Teismą. O kol kas spalio pradžioje psichiatrų komisija surengs dar vieną Aleksandro Gabyševo ekspertizę“, – nurodė A. Pranišnikovas.

Teisių gynimo grupės kritikuoja Rusiją dėl to, kad ji taiko politinių disidentų priverstinį psichiatrinį gydymą, kaip buvo įprasta sovietmečiu.

Žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ teigė, kad priverstinis A. Gabyševo gydymas psichiatrijos ligoninėse gali būti laikomas kankinimu, o Rusijos teisių gynimo grupė „Memorial“ pripažino jį politiniu kaliniu.