PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Karas Ukrainoje2024 m. Rugsėjo 22 d. 15:40

Rusai vėl „susimovė“: bandymo metu susprogdino savo pasididžiavimą – galingą raketą „Sarmat“

Pasaulis

Rusijoje bandymo metu sprogo raketa „Sarmat“. „X“ nuotr.

EtapliusŠaltinis: Etaplius.lt


319883

Kaip rodo palydoviniai vaizdai, Rusijoje sprogo tarpžemyninė balistinė raketa „Sarmat“, teigia „Defense Express“ ir OSINT analitikai.

Šeštadienį, rugsėjo 21-ąją, Ukrainos pajėgos atakavo kelis strateginius objektus Rusijos teritorijoje. Viešojoje erdvėje netrukus pasirodė pranešimų, kad ukrainiečiai sunaikino Rusijos tarpžemyninę balistinę raketą „Sarmat“, tačiau Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas to nepatvirtino.

Rugsėjo 22 dieną analitikai pateikė palydovines nuotraukas, rodančias, kad ši raketa iš tiesų detonavo Rusijoje, tačiau tai nesusiję su vakarykštėmis Ukrainos atakomis.

Paaiškėjo, kad rusai nesėkmingai atliko raketos paleidimo bandymą. „Sarmat“ bandyta paleisti iš šachtos, tačiau paleidimas buvo nesėkmingas ir baigėsi didžiuliu sprogimu, bandymo vietoje liko tik milžiniškas krateris.

„Defense Express“ teigimu, tarpžemyninės raketos sprogimas bandomojo paleidimo metu yra tikras fiasko. Tačiau tai ne pirmas toks incidentas Rusijoje – panaši nelaimė įvyko 1960 m. spalį Baikonūro kosmodrome, kai bandymų metu sprogo raketa R-16.

„Sarmat“ yra penktos kartos branduolinė tarpžemyninė balistinė raketa. Šios skystuoju kuru varomos raketos skrydžio nuotolis yra 18 000 km, svoris viršija 208 tonas, ilgis – 35,3 metro, skersmuo – 3 metrai.

Rusija apie sėkmingą šios raketos paleidimą skelbė dar 2022-ųjų pavasarį ir teigė, kad pradėjo eksploatuoti „Sarmat“.