PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualu2018 m. Birželio 29 d. 14:35

Ruošiate vakarėlį: kokiais užkandžiais nustebinti draugus?

Lietuva

Meniu.lt Meniu.ltŠaltinis: Etaplius.lt


43524

Vakarėlio ruošimas gali būti smagus ir kūrybiškas užsiėmimas, tačiau dideliu galvos skausmu dažnai tampa vaišių stalas. Juk ne visi esame geri kulinarai, ir kiekvieną kartą sugalvoti, kuo nustebinti svečius, gali būti sunku.

Ruošiantis vakarėliui reikėtų nepamiršti, kad pagrindinis akcentas turi būti gerai praleistas laikas. Jeigu gaminsite įmantrius karštus patiekalus, pavargsite patys, o ir vakarėlio svečiai greitai apsunks. Tuo tarpu lengvi ir paprasti užkandžiai padės mėgautis maistu ir vienas kito draugija.

Štai keletas pasiūlymų, kokius užkandžius galite paruošti vakarėlio svečiams. Tai paprasti, tačiau kartu ir įdomūs receptai, kuriais tikrai nustebinsite savo draugus.

Netikėti vasariški vieno kąsnio užkandžiai.

Vieno kąsnio užkandžiai jau yra tapę įvairių renginių klasika: jie tinka ir vakarėliams, ir oficialiems renginiams, konferencijoms ar banketams. Maži užkandžiai yra geras pasirinkimas, kadangi yra lengvai paruošiami, neapsunkins svečių skrandžių, o ir kūrybiškumas čia gali būti beribis.

Vasaros metu labai tinka gaivūs užkandžiai su įvairiais vaisiais bei daržovėmis, kuriuos galima derinti su rimtesniais ingredientais: sūriu arba kumpiu. Štai keletas pasiūlymų.

Graikiškų salotų vėrinukai. Šiam užkandžiui reikės: mažyčių vyšninių pomidoriukų, šviežių, traškių agurkų, fetos ar kito panašaus sūrio, juodųjų alyvuogių.

Gaminimas. Pomidoriukus ir alyvuoges perpjauname pusiau, agurkus supjaustome griežinėliais, fetos sūrį – kubeliais. Imame smeigtukus ir ant jų veriame agurko griežinėlį, fetos kubelį, alyvuogės ir pomidoro puseles. Vėrinukus išdėliojame lėkštėje, galima pašlakstyti alyvuogių aliejumi.

Kriaušių ir kietojo sūrio kąsneliai. Šis vasariškas užkandis labai populiarus Italijoje: šviežia, sultinga ir šiek tiek saldoka kriaušė puikiai dera su sūroku parmezano sūriu. Neturint parmezano, užkandžiui galima naudoti mūsų lietuvišką „Džiugo“ ar kitą panašų kietąjį sūrį.

Gaminimas. Kriaušes supjaustome skiltelėmis, sūrį – panašaus dydžio riekelėmis. Sūrio gabalėlį dedame ant kriaušės skiltelės ir taip patiekiame, galima abu ingredientus perverti smeigtuku.

Kumpio ir meliono kąsneliai. Tai dar vienas Italijoje populiarus užkandis, kuriame dera saldumas ir sūrumas. Užkandžiui reikės mažojo oranžinio meliono (cantaloupe) ir vytinto kumpio, geriausiai tinka itališkas Parmos kumpis ar kitas panašus.

Gaminimas. Vėlgi labai paprasta: melioną supjaustome pailgais stačiakampio formos gabalėliais, kumpį suplėšome į nedideles atplaišėles. Ant meliono gabalėlio dedame kelis kartus perlenktą kumpio atplaišėlę, o kad ingredientai laikytųsi kartu, geriausia perverti smeigtuku.

Meksikietiškam vakarėliui: traškučiai su guacamole.

Spalvingas bei skanus meksikietiškas maistas taip pat gali būti geras pasirinkimas vakarėliui, o vienas populiariausių meksikietiškų užkandžių yra kukurūzų traškučiai „nachos“. Draugus tikrai nustebinsite, jei „nachos“ patieksite užkeptus su sūriu ir kitais ingredientais bei namų gamybos guacamole padažu.

Užkepti kukurūzų traškučiai „nachos“. Patiekalo gamybai reikės pakelio kukurūzinių „nachos“ traškučių, jautienos faršo (vegetarai gali laisvai apsieiti ir be jo), svogūnų, įvairių spalvų paprikų, tarkuoto fermentinio sūrio, norintys aštrumo gali pridėti ir jalapeno pipirų.

Gaminimas. Pirmiausia keptuvėje pakepiname faršą kartu su smulkintais svogūnais, jalapeno pipirais (jei naudojate), druska ir pipirais. Galima įpilti šiek tiek vandens – troškinti reikia tol, kol mėsa pabaltuoja. Tuomet skardoje išdėliojame „nachos“ traškučius, ant jų dedame faršą, kubeliais supjaustytas paprikas bei galiausiai apibarstome tarkuotu sūriu. Skardą dedame į orkaitę ir pakepame tol, kol sūris išsilydo. Pagamintą patiekalą galima valgyti kartu su grietine ir guacamole padažu.

Namų gamybos guacamole. Šis tirštas padažas puikiai tinka prie kukurūzų traškučių, taip pat gali būti puiki užtepėlė valgyti kartu su duona ar įvairiomis daržovėmis. Gamybai reikės minkšto avokado, citrinos, druskos ir pipirų, vyšninių pomidoriukų, kalendros, o norintys aštrumo gali pridėti ir čili pipiriukų.

Gaminimas. Avokadą nulupame, išimame kauliuką ir sutriname šakute ar kitu įrankiu iki tirštos masės. Įlašiname citrinos sulčių, druskos, pipirų ir čili pipirų (jeigu norisi), smulkiai sukapotą kalendrą ir supjaustytus pomidoriukus. Dar kartą viską gerai išmaišome, svečiams patiekiame mažuose indeliuose.

Artimųjų Rytų klasika – humusas.

Humusas taip pat jau atranda kelią į lietuvių skrandžius – tai sotus, tačiau kartu sveikas ir lengvas užkandis. Tikrai gerą humusą pagaminti nėra labai sunku, tik reikia šiek tiek laiko ir išankstinio pasiruošimo. Patenkinti Jūsų svečių veidai tikrai atpirks visas pastangas.

Humusas su žalumynais. 4-6 žmonėms reikės maždaug 0,5 kg džiovintų avinžirnių, 1 indelio tahinio (sezamų sėklų) pastos, 1 citrinos, žiupsnelio drukos ir kumino, o pagardui – alyvuogių aliejaus, paprikos ir šviežios kalendros.

Gaminimas. Pirmiausia reikia paruošti avinžirnius: užmerkti vandeniu ir palikti per naktį (arba maždaug 14 val.). Išbrinkusius avinžirnius reikia virti uždengus ant silpnos ugnies tol, kol visai suminkštės (1-2 val.).

Išvirusius avinžirnius nukošiame, tačiau nuovirą pasiliekame. Saujelę avinžirnių atsidedame papuošimui, o likusius sumetame į maisto smulkintuvą. Ten pat išspaudžiame citrinos sultis, supilame tahinį ir įberiame šiek tiek druskos ir kumino. Viską smulkiname tol, kol gaunasi vientisa masė. Jeigu ji per tiršta – įpilame šiek tiek nuoviro.

Paruoštą humusą dedame į gilią lėkštę, pabarstome malta paprika, pašlakstome alyvuogių aliejumi ir papuošiame smulkinta kalendra. Galima valgyti su duona arba įvairiomis daržovėmis.

Be šių pasiūlymų, vakarėlio svečius tikrai nustebinsite įvairiomis lengvomis salotomis, mažais sumuštinukais ar užtepėlėmis. Būkite kūrybiški, tačiau stenkitės naudoti paprastus, sezoniškus ingredientus: taip neapsunkinsite nei savęs, nei svečių sunkiais patiekalais. Skanaus!