PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Karas Ukrainoje2024 m. Rugsėjo 2 d. 14:01

Rumunijos vyriausybė patvirtino įstatymo projektą dėl sistemos „Patriot“ perdavimo Ukrainai

Pasaulis

Oro gynybos sistema „Patriot“ / Unian/US Army

Viljama SudikienėŠaltinis: ELTA


316573

Pirmadienį Rumunijos vyriausybė patvirtino įstatymo projektą, leidžiantį padovanoti Ukrainai oro gynybos sistemą „Patriot“, ir nusiuntė dokumentą parlamentui galutiniam patvirtinimui, pranešė „Reuters“.

Birželį Bukareštas pranešė, kad padovanos Ukrainai vieną iš savo dviejų veikiančių sistemų „Patriot“ su sąlyga, kad sąjungininkės pakeis ją panašia oro gynybos sistema. Tai būtų viena iš penkių tokių sistemų ir kitų strateginių oro gynybos vienetų, kuriuos NATO valstybės pažadėjo Kyjivui.

Kai parlamentas patvirtins įstatymą, vyriausybė galės priimti sprendimą pristatyti dovanojamą sistemą, sakė Rumunijos vyriausybės atstovas Mihai Constantinas.

2017 m. Rumunija pasirašė 4 mlrd. JAV dolerių sandorį pirkti sistemas „Patriot“, tai buvo iki šiol didžiausias toks įsigijimo sandoris. Pirmoji siunta buvo pristatyta 2020 metais. Iki šiol Rumunija gavo keturias sistemas, dvi iš jų veikia.

Rumunija, NATO narė nuo 2004 m., turi 650 km ilgio sieną su Ukraina. Maskvai puolant Ukrainos uostus, esančius prie pat Dunojaus upės kitoje sienos pusėje, Rusijos bepiločių orlaivių skeveldros ne kartą nukrito į Rumunijos teritoriją.