PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Rugsėjo 30 d. 13:02

„Rudens skliautai“ Vištytyje – naujas kultūros židinys

Vilkaviškis

Vištyčio evangelikų liuteronų bažnyčia / Vilkaviškio viešosios bibliotekos fondo nuotr.

Gintarė SabaliauskienėŠaltinis: mmm.lt


321209

Vištytis – Suvalkijos perlas, pastaruoju metu šį epitetą pelnantis ne tik įstabiu gamtos grožiu, bet ir kultūriniu vyksmu. Visą vasarą išskirtinės muzikos mylėtojus džiuginęs ypatingais muzikiniais vakarais Vištyčio ežero pakrantėje, dabar miestelis grįžta šildyti tamsių rudens vakarų.

„Rudens skliautai“ – Vištyčio muzikos pakrantės tęsinys, kviečiantis nepamiršti, kad kultūrinis gyvenimas provincijoje gali vykti visais metų laikais ir kad jis gali džiuginti išskirtine kokybe, atliepiančia reikliausius skonius.

„Galvoju apie Vištytį ne tik kaip apie gražią ir lankytiną gamtos vietovę. Kai gamta pradeda rudenėti, atrodo, ir gyvenimas čia pradeda lėtėti. Todėl ne kartą esu užsiminęs, kad miestelis turėtų būti įdomus visais metų laikais, ne tik vasaros laikotarpiu. Šaltesniais metų laikais žmones į šį nuostabų kampelį galėtų traukti kultūros renginiai netradicinėse erdvėse, istoriškai prasmingose miestelio vietose. Ir tai jau nutiko šį pavasarį Vištyčio vėjo malūne ir jau labai greitai šį rudenį nutiks Vištyčio evangelikų liuteronų bažnyčioje. Sprendimas dėl renginių organizavimo rudenį buvo priimtas dar pavasarį, baigiantis Vištyčio vėjo malūno akustiniams vakarams. Mintis buvo ta, kad rudenį čia tikslinga grįžti, tačiau tuo metu sparčiai vyko Vištyčio evangelikų liuteronų bažnyčios vidaus remonto darbai, o dabar jau turime sutvarkytą pagrindinę erdvę, kurioje gali vykti ir kultūros renginiai“, – apie idėją pasakoja Vištyčio muzikos pakrantės sumanytojas, idėjų generatorius ir siela Egidijus Polita.

„Rudens skliautai“ apglėbs Vištyčio evangelikų liuteronų bažnyčioje. Ypatingoje vietoje, kuri organizatorių akiratyje atsirado neatsitiktinai. „Vištyčio evangelikų liuteronų bažnyčia mano akiratyje jau nuo 2023 metų pavasario. Kai į ją įėjau pirmą kartą po labai ilgos pertraukos, mane akimirkai apėmė neviltis dėl bažnytėlės būklės. Turėjau mintį, jog, esant blogoms oro sąlygoms, Vištyčio muzikos pakrantės koncertai galėtų persikelti į šią bažnytėlę. Tačiau tai padaryti nebuvo įmanoma – bažnyčiai labai reikėjo remonto. Reikėjo imtis darbų ir lėšų paieškų. Per ganėtinai trumpą laiką įvyko labai daug teigiamų įvykių ir šiandien turime atnaujintą ir suremontuotą pagrindinę bažnyčios erdvę. Tačiau bažnyčioje darbų dar likę labai daug – verkiant reikia remontuoti zakristijos patalpas, bažnytėlės prieigas, verta pagalvoti apie naują elektros instaliaciją, yra klausimų dėl bažnyčioje esančio balkono dešinėje pusėje. Darbų daug, o tam, žinoma, reikalingos lėšos. Vištyčio muzikos pakrantės tikslas – prisidėti prie bažnyčios remontų darbų ateityje. Ir dar yra vienas labai svarbus aspektas – šiais metais ši bažnytėlė skaičiuoja 180 metų sukaktį. Organizuojami koncertai, nors ir simboliškai, tačiau tikrai prisidės prie tokios gražaus jubiliejaus įprasminimo“, – apie gražius tikslus kalba E. Polita.

Siekti minimų tikslų tikimasi visuomenei siūlant išskirtinį meninį turinį. „Iš tiesų tai – labai gražios ir kruopščiai atrinktos programos. Vištyčio muzikos pakrantė visuomet ieško talentų, visuomet stengiasi suteikti galimybes jaunosios kartos muzikos atstovams, kurie studijuoja ar studijavo Lietuvos aukštosiose muzikos mokyklose, krimto muzikos mokslus įvairiose Europos šalių „Alma Mater“, dalyvavo įvairiuose šalies ar tarptautiniuose muzikos konkursuose. „Rudens skliautų“ atlikėjai nėra miestelių švenčių žanro atstovai. Vištyčio evangelikų liuteronų bažnyčioje skambės subtilaus muzikos skonio programos.“

Spalio 12 dieną publikai bus pasiūlyta kruopščiai atrinkta programa, nuoširdus duetas – Žyginta Jašinskaitė (vokalas) ir Mindaugas Putna (klavišiniai). Žyginta taip pat yra mūsų kraštietė, kuri tvirtai žengia muzikos keliu, muzikos žinių sėmėsi Klaipėdoje, dabar – Kaune.

Spalio 26 dieną renginių ciklą užbaigs Austėja Guiskytė ir Vytenis Danielius – kartu gyvenime, muzikoje ir scenoje esantis tikrų tikriausias meilės duetas. Jis pristatys programą „Baladė dviem“, laviruojančią tarp tango, džiazo ir lietuviškos estrados klasikos. Vytenis klausytojų širdis tirpdys akordeono skambesiu, o Austėja – balsu.

„Visus tris ciklo koncertus jungia nenutrūkstamos gijos su Suvalkija, su muzikos kelio ištakomis. Pasirinkimas grįstas dar ir tuo, kad Vištyčio muzikos pakrantė lieka neabejinga savo krašto, o tuo pačiu ir Lietuvos talentams. Tokiu būdu siekiame suteikti galimybes jaunimui pasirodyti mūsų scenoje, atrasti savo publiką, auditoriją. Beje, pirmasis pasirinkimas turi ir dar vieną istoriją. Justė Vištyčio muzikos pakrantėje turėjo koncertuoti 2022 metų vasarą. Tačiau koncerto dieną Vištytį skalbė lietus ir stipriai blaškė vejas. Koncertą teko atšaukti, pastogės neturėjome. Tačiau prisiekiau sau, kad Justė ir jos autorinis koncertas tikrai kažkada grįš į Vištytį. Taigi tai nutiks jau rugsėjo 28 dienos vakarą“, – pasakoja E. Polita.

Ne paslaptis, kad Vištyčio muzikos pakrantės auditorija kiekvienais metais auga ir didėja. Tai – ir Vilkaviškio krašto gyventojai bei svečiai ir, plačiąja prasme, Suvalkijos regiono gyventojai, kurie domisi gyvos muzikos atlikimu, gyvos muzikos renginiais ypatingose, nekasdienėse erdvėse, netradiciniais projekto sprendiniais, gamtos unikalumu, patrauklumu, nekasdiene projekto erdve ir vieta.

„Jau buvo minėta, kad Vištyčio evangelikų liuteronų bažnyčia šią vasarą išgyveno daug teigiamų pokyčių, vyko pagrindinės erdvės vidaus remonto darbai, tačiau darbų čia dar likę labai daug. Jeigu organizuojamų koncertų dėka pavyktų prisidėti prie bažnytėlės ateities darbų, tuomet būtų puiku. Tai – vienas pagrindinių tikslų. Šiais metais ši sakrali Vištyčio vieta mini 180 metų sukaktį. Renginių ciklas „Rudens skliautai“ tikrai prisidės prie šios sukakties įprasminimo. Tikiu, kad Vištyčio evangelikų liuteronų bažnyčia be pagrindinės savo paskirties galėtų būti ir kultūros traukos židiniu. Todėl šie pirmieji ir nedideli Vištyčio muzikos pakrantės koncertai bus tarsi mėginimas prisipratinti naują erdvę kultūros ir muzikos renginiams“, – tikisi E. Polita.

Jau vien tai, kad Vištyčio muzikos pakrantės renginiuose skamba kitokia muzika, atlikėjai, muzikantai yra savo srities profesionalai, o pasirinktas repertuaras yra nekasdienis, liudija šio projekto išskirtinumą ir, tarytum, prognozuoja sėkmę. Kuria tiki daugelis, o labiausiai – pats idėjos iniciatorius: „Norėtųsi, kad unikalus ir išskirtinis Suvalkijos krašto miestelis Vištytis būtų gyvas ir patrauklus visais metų laikais, o trauka būtų įvairi – gamta, lankytinos vietos, istorinės vertybės, tuo pačiu ir kultūros renginiai.“

Paklaustas, kas veda pirmyn, suteikia jėgų ir kur idėjų šaltinis, Egidijus Polita neslepia, kad didysis įkvėpimas ir yra gimtasis kraštas – Vištytis. „Sostinėje gyvenu jau nepalyginamai ilgiau, nei gyvenau Vištytyje, tačiau prarasti gijas su Vištyčiu – misija neįmanoma. Suprantu, kad kalnų nenuversiu ir toli gražu ne viskas mano galioms, tačiau mažėjantis miestelis, uždaryta mokykla, šaltuoju metų laiku gatvėse sutinkamas vos vienas kitas žmogus, priverčia labai neramiai susimąstyti... Todėl Vištyčio muzikos pakrantės renginiai yra gaivaus oro gurkšnis, vargu, ar šviesia ateitimi kvėpuojančiam miesteliui... Visa tai ir motyvuoja, tačiau tuo pačiu ir neramina. Kita vertus, skambės labai paradoksaliai, tačiau būnant Vištytyje man niekada negimė jokia idėja ar mintis dėl koncertų ar renginių. Čia aš atvažiuoju labai daug dirbti ir įgyvendinti savo idėjų, kurios dažniausiai gimsta, kyla ten toli, kur dabar aš gyvenu, Vilniuje. Toks gimtinės ilgesys, matyt, ir yra didžioji mūza ir įkvėpimas.“

Visi kviečiami nepraleisti progos išgirsti talentinguosius jaunuosius atlikėjus, savo muzika užliejančius „Rudens skliautus“ Vištyčio evangelikų liuteronų bažnyčioje.