PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Virtuvė2018 m. Rugsėjo 25 d. 21:27

Rudens derliaus užkandžiai vaikams: nuo morkų keksiukų iki moliūgų humuso

Vilnius

Pixabay.com nuotr.

Reporteris MonikaŠaltinis: Etaplius.lt


53314

Ruduo – metas, kai stalą puošia lietuviškų daržovių derlius. Dar rugsėjo pradžioje ūkininkai nurenka įvairius šakniavaisius – morkas, burokus, ridikus, o artėjant spaliui – moliūgus bei kopūstus. Prekybos tinklo IKI maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės teigimu, iš lietuviško daržo gėrybių galima pagaminti daug įvairių sveikų ir skanių užkandžių, o šviežios daržovės – geriausia, ką tėvai gali pasiūlyti į mokyklą kasdien skubančioms savo atžaloms.

Į darželį ar mokyklą – su dėžute naminio maisto

Daugeliui tėvų ruošiant priešpiečius vaikams kyla klausimas – ką pagaminti, kad vaikas ne tik nusineštų į mokyklą ar darželį, bet ir suvalgytų? Prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovės Bertos Čaikauskaitės teigimu, įtikti vaikams siūlant įvairias daržoves ir vaisius – nėra lengva užduotis.

„Padėti vaikams pažinti daržoves ir vaisius bei tokiu būdu paskatinti mažuosius jų valgyti daugiau mums padeda jau trečius metus iš eilės vykdomas socialinės atsakomybės projektas „Sodinčius“. Šiais metais skubame į pagalbą tėveliams, todėl sukūrėme specialias užkandžių dėžutes – „Sveikatronus“, kuriuose pavaizduotos daržovės – herojės, tokios kaip pomidoras, brokolis, obuolys, morka ir avietė, simbolizuoja daržovių ir vaisių supergalias. Norėdami, kad vaikai į šias dėžutes įsidėtų sveikus užkandžius, daržovėms, vaisiams ir uogoms davėme specialius pavadinimus, pvz., „morkatronas“, – pasakoja B. Čaikauskaitė.

Morkas, anot maisto ekspertės V. Juodkazienės, valgyti ypač naudinga kiekvienam mokyklinio amžiaus vaikui. Nors įprasta užkandžiauti šviežias, šiaudeliais supjaustytas morkas, maisto ekspertė sako, kad iš šios daržovės galima pagaminti kur kas originalesnių užkandžių, pavyzdžiui, morkų keksiukus.

„Morkų keksiukai tikrai nustebins mokyklinuką. Norint pagaminti sveikuoliškus keksiukus, svarbiausia nenaudoti daug cukraus – saldumo užteks iš pačių morkų. Be to, siūlyčiau naudoti speltos miltus, tuomet tešlos skonis ir tekstūra bus geresni,“ – pataria V. Juodkazienė.

Gardūs ir purūs morkų keksiukai

Jums reikės:

1,5 stiklinės speltos miltų

0,5 a. š. valgomosios sodos

Žiupsnelio druskos

1 a. š. cinamono

1/3 stiklinės cukraus

1/16 a. š. saldžiosios stevijos

0,5 stiklinės obuolių tyrės

1/3 stiklinės alyvuogių arba kokosų aliejaus

2 a. š. obuolių acto

2 a. š. vanilės ekstrakto

200 g tarkuotų morkų

Gaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir kepimo formelėmis išklokite keksiukų kepimo skardą. Visus sausus ingredientus išmaišykite vidutinio dydžio dubenyje ir trumpam atidėkite. Didesniame inde sumaišykite visus skystus ingredientus, taip pat ir morkas. Tuomet iš lėto pilkite skystų ingredientų masę į sausų ingredientų masę. Gautą keksiukų mišinį supilkite į kepimo formeles. Keksiukus kepkite apie 20 minučių, kol švelniai apskrus. Ištraukus leiskite atvėsti. Skanaus!

Granolos kąsneliai su morkomis

V. Juodkazienė taip pat siūlo vaikams pagaminti ir granolos kąsnelius, kurių sudėtyje – tarkuotos morkos.

„Nors granolą dažniausiai gaminame iš avižų, riešutų, ar džiovintų vaisių, į ją galima įdėti ir šviežių morkų. Granolos kąsnelius lengva paruošti, – tereikia sulipdyti visus ingredientus į rutuliukus, kuriuos labai smagu ir skanu valgyti,“ – teigia maisto ekspertė.

Jums reikės:

1,5 stiklinės nesmulkintų avižinių dribsnių

1/3 stiklinės skaldytų karijų riešutų

1 v. š. maltų linų sėmenų

3/4 migdolų sviesto

3 v. š. medaus

1/4 a. š. malto cinamono

3/4 stiklinės grubiai tarkuotų morkų

1/3 stiklinės razinų

Gaminimas:

Dideliame dubenyje sumaišykite avižinius dribsnius, karijų riešutus ir linų sėmenis. Sudėkite migdolų sviestą, medų, cinamoną ir viską gerai išsukite. Įmaišykite tarkuotas morkas ir razinas. Paimkite du valgomuosius šaukštus masės ir iš jos formuokite rutuliukus. Jei masė limpa prie rankų – patepkite jas aliejumi. Suformuotus rutuliukus sudėkite ant didelės lėkštės, išklotos kepimo popieriumi, ir palikite sustingti šaldytuve bent vienai valandai. Šiuos granolos kąsnelius šaldytuve galima laikyti net savaitę. Skanaus!

Sotesnei dienai – kotletai su burokėliais

Daugelis vaikų gana skeptiškai žiūri į burokėlius – dažnai jiems nepatinka jų kvapas ar tamsi spalva. Visgi, šioje daržovėje gausu vitaminų ir skaidulų, kurios reikalingos augančiam organizmui. V. Juodkazienė siūlo pagaminti sotų priešpiečių dėžutės užkandį – vieno kąsnio kotletus, kuriose itin lengva paslėpti burokėlius.

„Vieno kąsnio kotletai su burokėliais, žirniais ir bulvėmis – indiškos virtuvės įkvėptas receptas, pritaikytas vaikams. Šiame užkandyje mažiau prieskonių, o dėl sudėtyje esančių bulvių, kotletai būna labai minkšti ir juos malonu valgyti. Patiekalas puikiai tinka ir vegetarams,“ – sako maisto ekspertė ir dalijasi receptu.

Jums reikės:

1 vidutinio išvirto ir nulupto dydžio burokėlio

2 išvirtų ir nuluptų didelių bulvių

0,5 smulkiai supjaustyto raudonojo svogūno

1 a. š. saldžiosios paprikos prieskonių

Druskos pagal skonį

1 stiklinės džiūvėsėlių

0,5 stiklinės šaldytų žirnelių

Gaminimas:

Bulvių trintuvu sutrinkite bulves ir burokėlį, kol masė taps panaši į košę. Į ją sudėkite gerai smulkintą svogūną, prieskonius ir duonos trupinius. Rankomis išmaišykite visą masę, kad ingredientai tolygiai pasiskirstytų. Suberkite žirnelius ir dar kartą pamaišykite. Tuomet paimkite po nedidelį kiekį masės ir formuokite norimo dydžio kotletus (skaniausi maži, vos vieno ar kelių kąsnių). Kotletus kepkite 180 laipsnių karštumo orkaitėje, apie 15 minučių. Skanaus!

Moliūgų humusas – receptas, kuris patiks ir vaikams

Moliūgas – tikras rudens derliaus karalius. Ši ryški daržovė dažniausiai naudojama sriuboms, troškiniams, ar pyragams gaminti, tačiau pasak maisto ekspertės, moliūgas yra puikus ingredientas ruošiant ir užkandžius vaikams, pavyzdžiui, humusą.

„Moliūgas net gerai žinomiems patiekalams suteikia išskirtinį skonį. Vaikams galite pagaminti moliūgų humusą – jį galės valgyti su šviežiomis morkomis, salierų ar agurkų šiaudeliais, duoniukais,“ – siūlo V. Juodkazienė.

Jums reikės:

2 skardinių virtų avinžirnių

425 g naminės moliūgų tyrės

2 v. š. sezamų pastos

2 česnako skiltelių

1 a. š. druskos

1,5 v. š. šviežiai spaustų citrinos sulčių

1 a. š. malto kumino

1/4 stiklinės alyvuogių aliejaus

1/4 a. š. maltos saldžiosios paprikos

Gaminimas:

Visus ingredientus sudėkite į elektrinį maišytuvą ir išsukite iki vientisos masės. Jai masė per tiršta – įpilkite dar alyvuogių aliejaus. Skanaus!