PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Politika2024 m. Spalio 8 d. 08:27

Serbija prisideda prie Rusijos propagandos

Pasaulis

Propaganda / Scanpix

EtapliusŠaltinis: BNS


322581

Serbija platina Kremliaus propagandą ignoruodama Europos Sąjungos (ES) sankcijas Rusijos žiniasklaidai, pirmadienį naujienų agentūrai AFP sakė žiniasklaidos teisių grupės „Žurnalistai be sienų“ (RSF) Europos ir Balkanų padalinio vadovas Pavolas Szalai.

Jis kalbėjo RSF paraginus bloką pareikalauti Serbijos – kandidatės į ES – atsakomybės.

Kaip sakoma anksčiau šį mėnesį RFS paskelbtoje ataskaitoje, Rusijos valstybės finansuojamas naujienų kanalas RT naudojasi savo biuru Belgrade tam, kad adaptuotų Kremliaus naratyvus prieš platindamas juos Pietryčių Europoje.

„Neveikdama Serbijos vyriausybė leidžia šalį naudoti kaip Kremliaus propagandos stiprintuvą ir transliatorių Balkanuose“, – sakė P. Szalai.

Serbijos vyriausybė oficialaus komentaro nepateikė, bet vietos žiniasklaida citavo glaudžius ryšius su Maskva palaikančio vicepremjero Aleksandaro Vulino žodžius, kad Serbija yra laisvės sala.

RT – pavadinimu „RT Balkans“ – transliacijas Serbijoje pradėjo keli mėnesiai po to, kai Rusija 2022-ųjų vasarį užpuolė Ukrainą. Europos Sąjungoje RT yra uždraustas.

Serbija nuo 2012-ųjų yra kandidatė į ES nares, bet labai priklauso nuo rusiškų gamtinių dujų, o jos istoriniai bei politiniai ryšiai su Rusija išlieka stiprūs.

Nors Belgradas Jungtinėse Tautose pasmerkė Rusijos invaziją į Ukrainą, jis neprisidėjo prie Vakarų sankcijų Maskvai.

2005-aisiais įkurtą RT Vakarų šalys laiko Kremliaus propagandos įrankiu.

„Prašome ES aiškiai pasakyti, kad kova su Kremliaus propaganda yra būtina narystės ES sąlyga“, – AFP sakė P. Szalai.