PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualijos2024 m. Rugpjūčio 30 d. 13:34

Rokiškyje atidaryta viena moderniausių katilinių Lietuvoje

Rokiškis

R. Keliuotytės nuotr.

Etaplius.ltŠaltinis: Rokiškio rajono savivaldybė


316216

Rugpjūčio 30 d. buvo šventiškai atidaryta rekonstruota Rokiškio katilinė. AB „Panevėžio energija“ baigė vykdyti projektą, kurio vertė – 2,72 mln. eurų. Katilinėje įrengtas naujas biokuru kūrenamas 10 t/h galios garo katilas, katilinė rekonstruota ir dabar naudojant modernius įrenginius šiluma bus gaminama efektyviai, mažesnėmis kuro sąnaudomis bei tausojant aplinką.

Dar pernai AB „Panevėžio energija“ pasirašė darbų rangos sutartį su patirtį šilumos ūkio rekonstrukcijoje turinčia UAB „Naujoji šiluma“, laimėjusia skelbtą viešąjį konkursą naujo garo katilo statybai. Rangovas atliko naujojo garo katilo ir pagalbinių įrenginių, inžinierinių tinklų techninius bei darbo projektus, reikalingų įrengimų ir medžiagų komplektavimą, demontavo seną susidėvėjusį, skystu kuru kūrenamą vandens šildymo katilą su pagalbine įranga ir vietoj jo pastatė naują 10 t/h galios garo katilą. Šią vasarą, atlikus įrenginių montavimo ir derinimo darbus, projektas baigtas.

Šilumai naudoja tik biokurą

Toks garo katilas, koks pastatytas Rokiškio katilinėje, Panevėžio regione – vienintelis, ir vienas iš naujausių ir moderniausių Lietuvoje. Pasak AB „Panevėžio energija“ generalinio direktoriaus Petro Diksos, dabar Panevėžio regione visur, išskyrus Panevėžio miestą, šilumai naudojamas tik biokuras. Panevėžio mieste – ir biokuras, ir dujos.

Kaip sako P. Diksa, naujas biokuru kūrenamas garo katilas užtikrins patikimą šilumos tiekimą gyventojams bei pramonės vartotojams, didins biokuro panaudojimo efektyvumą, šiluma bus gaminama mažesnėmis sąnaudomis, per šildymo sezoną planuojama sutaupyti iki 2600 tonų biokuro. Taip pat naujas katilas sudarys galimybę deginti pigesnes ir prastenės kokybės medienos skiedras, o kartu su garo katilu įdiegta oro taršos mažinimo technologija – elektrostatinis filtras šalins kietąsias daleles iš deginimo metu susidariusių dūmų, mažins į atmosferą išmetamų kietųjų dalelių koncentraciją.

Generalinis direktorius, paklaustas, ar naujų technologijų efektyvumas atsispindės Rokiškio gyventojų sąskaitose už šilumą, atsakė, kad turėtų, tačiau šilumos kaina , visų pirma, priklauso nuo kuro kainos, todėl prognozuoti sunku.

Susirinkę svečiai „Panevėžio energijai“ dėkojo už inovatyvų požiūrį

Kaip sakė Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos prezidentas Valdas Lukoševičius, bendrovė „Panevėžio energija“ visuomet pasižymėjo ir išsiskyrė iš kitų inovatyvumu bei nestandartiniais sprendimais, todėl labai smagu sveikinti bendrovę su dar vienu įgyvendintu tvariu projektu.

Rokiškio rajono meras Ramūnas Godeliauskas pažymėjo, kad regioninio bendradarbiavimo ir plėtros laikais, kai atskirai kiekvienas sau rajonas nebegali veikti efektyviai, bendrovė „Panevėžio energija“ išsiskiria demonstruodama netradicinį požiūrį tiek į didelius, tiek ir į mažus vartotojus, vienodai besirūpindama jų interesais ir mažesnių rajonų nenustumdama į šoną. „Norėtume, kad ir Panevėžio miestas į mažesnius regiono rajonus žiūrėtų taip pat, kaip „Panevėžio energija“, kuri neskirsto savo vartotojų ir nemano, kad mažesnis miestas yra visiškai nesvarbus“, – pabrėžė Rokiškio rajono meras R. Godeliauskas.

Pasidžiaugė negąsdinančiomis sąskaitomis

Visus, dirbusius prie šio projekto ir jų darbo rezultatus pašventino Rokiškio dekanas, kunigas Eimantas Novikas, bendrovei „Panevėžio energija“ taip pat negailėjęs gerų žodžių. Rokiškio dekanas priminė, kad Šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčia yra AB „Panevėžio energija“ teikiamos šilumos vartotoja. „Kai žmonės išgirsta, kad esame prisijungę prie centralizuotai teikiamos šilumos, linguoja galvomis ir reiškia užuojautą, nes galvoja, kad mokam labai daug. Ir aš iš pradžių į sąskaitas už šilumą pažvelgdavau tik persižegnojęs. Galiu pasakyti, kad nė karto sąskaitos neišgąsdino“, – pasidžiaugė Rokiškio dekanas kunigas E. Novikas.

Valdoma kompiuterizuotai

Perkirpus atidarymo juostelę, svečiai sugužėjo pasidairyti po vieną moderniausių katilinių Lietuvoje, valdomą kompiuterizuotai ir kvepiančią medžiu.

Daugiau nei prieš dvidešimtmetį Rokiškio katilinėje buvo kūrenama vien tik mazutu. AB „Panevėžio energija“ į Rokiškio katilinę investavo ne vieną milijoną eurų, rekonstruodama katilus, pritaikytus kūrenti biokuru. Šiuo metu katilinėje visa šiluma gaminama deginant tik biokurą. Rokiškio katilinėje pagaminta šilumos energija tiekiama į miesto centralizuotą šilumos tiekimo sistemą, ja naudojasi ir didžiausias vartotojas – AB „Rokiškio sūris“. Tiekiamos šilumos kiekis Rokiškio šilumos tinklų rajone sudaro 16,2 proc. bendro kiekio, kurį AB “Panevėžio energija“ tiekia visiems vartotojams regione.