PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Kultūra2024 m. Gegužės 10 d. 14:44

Rietave – krašto kūrėjų vakaras

Rietavas

Etaplius.ltŠaltinis: Rietavo savivaldybės inf.


300765

Gegužės 8-osios vakarą rietaviškiai ir savivaldybės gyventojai buvo pakviesti į Rietavo krašto kūrėjų vakarą, kuris vyko Rietavo savivaldybės kultūros centro mažojoje salėje. Vakaro metu buvo klausomasi poezijos, muzikos akordų, grožimasi tapybos darbais, bendraujama prie arbatos puodelio.

Rietavo krašto kūrėjų vakarą pradėjo Rietavo Mykolo Kleopo Oginskio meno mokyklos instrumentinis ansamblis (Erlanda Petkutė, Evelina Rubytė, Paulius Šileika, Irenijus Straukas, Gabrielius Norvaišas, mokytojos: Gintarė Sabaliauskienė, Daiva Bielkauskienė). Birutės Lengvenienės eiles skaitė Rietavo savivaldybės kultūros centro direktorė Birutė Gedminaitė.

Vakaro metu buvo priminti jau išėję Rietavo krašto kūrėjai, palikę pirmuosius pėdsakus Rietavo ir jo apylinkių žemėje: Mykolas Kleopas Oginskis (kūręs muziką ir poeziją), Laurynas Ivinskis (parašęs pirmojo lietuviško kalendoriaus rankraštį, kitus tautosakos, poezijos, mokomosios literatūros rinkinius), Mikalojus Akelaitis (rūpinęsis lietuviškų knygelių, žodynų, vadovėlių leidyba), fantastinės literatūros autorius Vytautas Norbutas, novelių, apsakymų ir romanų autoriai Eduardas Cinzas bei Ignas Viržintas, dainų autorius Stasys Žlibinas bei, žinoma, Birutė Lengvenienė, pagal kurios skaičiuotes vaikams Rietavo Mykolo Kleopo Oginskio meno mokyklos teatro klasės mokiniai parodė kompoziciją (režisierius Vincas Andriuška).

Susitikimo metu buvo pristatyti Rietavo krašto poezijos ir prozos kūrėjai – Rietavo trečiojo amžiaus universiteto literatų klubo „Šviesa“ narės Danutė Raubienė ir Vaida Medineckienė, Ingrida Grakauskienė ir Rietavo kultūros centro folkloro ansamblio ir kapelos vadovė Aida Liutikienė – kurios pasidalino savo kūryba su susirinkusiaisiais.

Kol buvo klausomasi poezijos, buvo galima pasigrožėti spalvingais, paslaptingais Jurgitos Šerlinskienės, Loretos Marčinauskienės, Gintarės Sabaliauskienės, Onos Einikienės, Vaidos Katauskienės, Editos Repšienės ir Ievos Juozaitienės – tapybos darbais, rankdarbiais, siuviniais, puokštėmis ir kitais kūriniais. Kiekvienas darbas – skirtingas bei savitas, su savo istorija ir įkvėpimo šaltiniu.

Muzikinius kūrinius renginio metu dovanojo Rietavo Mykolo Kleopo Oginskio meno mokyklos auklėtiniai Luknė Pakalniškytė, Paulina Maulaitė, Paulius Šileika (mokytoja Gintarė Sabaliauskienė).