PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Veidai2024 m. Rugpjūčio 30 d. 14:10

Režisierius Donatas Ulvydas aplankė gimtuosius Šiaulius

Šiauliai

Šiaulių miesto savivaldybės nuotr.

Agnė BuchaitėŠaltinis: Šiaulių miesto savivaldybė


316229

Šiaulių miesto savivaldybėje lankėsi filmų, reklamų, muzikinių vaizdo klipų, televizijos laidų režisierius bei scenaristas Donatas Ulvydas. Jis susitiko su Šiaulių meru Artūru Visocku ir vicemeru Justinu Švėgžda bei Kultūros skyriaus vedėja Daina Kinčinaitiene.

D. Ulvydas Šiauliuose gimė ir užaugo, mokėsi dabartinėje Ragainės progimnazijoje. Saulės mieste su brolio dovanota kamera žengė pirmuosius savo, kaip kūrėjo, žingsnius, rengė trumpus reportažus Šiaulių televizijoje. Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje baigė Kino bei TV režisūros ir filmų gamybos specialybę, sukūrė ne vieną visiems gerai žinomą filmą, pavyzdžiui „Tadas Blinda. Pradžia“ ir „Emilija iš laisvės alėjos“. Savo gyvenimą Šiauliuose režisierius piešia tik šviesiomis spalvomis. Priešingai paplitusiai stereotipinei nuomonei, kad čia nebuvo toleruojami kitaip atrodantys žmonės, jis pasakojo jaunystėje vaikščiojęs su ilgais plaukais ir plėšytais džinsais ir niekuomet niekam neužkliuvo.

Šiuo metu režisierius yra pasinėręs į virtualios realybės filmų kūrimą. Jau sukurti du: patriotinius jausmus ir meilę gimtinei atskleidžiantis „Aš Lietuva“ bei dailininko Algio Kriščiūno paveikslus atgaivinantis „Žaisti gyvenimą“, kuris šiais metais yra įtrauktas į Venecijos kino festivalio konkursinę programą. Į jį režisierius išskrenda jau rytoj. Jis pasakė, kad nesitiki nieko laimėti, nes pasaulyje toks kinas jau gerokai pažengęs į priekį, tačiau būti pastebėtiems ir dalyvauti tokio lygio renginyje – didelė garbė. D. Ulvydo manymu, tokia kino rūšis yra ateitis.

Šiauliuose taip pat jau kurį laiką galima išvysti abu filmus, seansai vyksta specialiai įrengtoje erdvėje Šiaulių istorijos muziejuje. „Šiaulių naktų“ lankytojai šeštadienį ir sekmadienį turės galimybę susipažinti su šiais filmais bulvare (ties „Baltija“, Vilniaus g. 166) nuo 16 iki 24 valandos. Penktadienį čia bus galima sutikti ir patį režisierių. Tiesa, norintys pamatyti filmą lankytojai turės įsigyti bilietą.

Paklaustas apie tai, ko tikėtis iš šių jo filmų, režisierius pabrėžė, jog abu jie – labai emociškai paveikūs. Filmas apie Lietuvą sugraudina beveik visus. Jis dažnai demonstruojamas mokiniams. Kitas filmas, kuriame naudojami ryškiaspalviai A. Kriščiūno paveikslai, pasakoja meilės istoriją. Jis skirtas lankytojams nuo 14 metų, kadangi jame gvildenamos temos – meilė, išsiskyrimas, netektis – geriau suprantamos brandesniam žiūrovui. Ši istorija paprastai taip pat nepalieka abejingų.

A. Visockas susitikime pabrėžė, kad Šiauliuose kultūra yra visuomet laukiama ir pakvietė visus, galinčius apsilankyti, palaikyti iš Saulės miesto kilusio režisieriaus idėjas ir susipažinti su jo kūryba.