Aktualu | Gyvenimas | Pramogos | + Projektai | Specialiosios rubrikos |
Pasirinkite savo miestą | Vilnius | Kaunas | Klaipėda | Šiauliai | Panevėžys | Marijampolė | Telšiai | Alytus | Tauragė | Utena |
Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Reporteris ViktorijaŠaltinis: Etaplius.lt
Dietologų ir restoranų šefų kuriami valgiaraščiai ugdymo įstaigoms bei ligoninėms bus prieinami internete.
Kaip sakė bendradarbiavimo sutartį tarp Sveikatos apsaugos ministerijos, Švietimo ir mokslo ministerijos, Dietologų draugijos drauge pasirašęs Restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos prezidentas Jaroslavas Orševskis, jis sveikų ir skanių pietų porciją su desertuku pagamintų už mažiau nei du eurus. Žinoma, tiek kainuotų tik produktai.
„Jei mes priskaičiuotume elektrą, darbuotojų darbo užmokestį ir kitas išlaidas, kaina labai išaugtų. Tačiau įmanoma laikantis sveikos mitybos principų už palyginti nedidelę kainą sudaryti valgiaraščius mokiniams ir darželinukams, kad maistas būtų sveikas, skanus, patrauklus“, - įsitikinęs J. Orševskis.
Pasak šefo, cukrus yra uždraustas ir nerekomenduojamas vaikų desertams, tačiau jiems galima naudoti medų ir pan.
„Aš pats esu iš Kauno ir galiu kalbėti apie kelis darželius, kurie produktus virtuvėms užsako tiesiai iš ūkininkų. Perka šiek tiek pigiau, juos gauna šviežesnius, maistą ruošia vietoje, o ne užsako iš trečiųjų įmonių, iš kurių gal valandą keliauja iki vartotojų, taip prarasdamas maistingumą, skonį“, - sakė J. Orševskis.
Jo teigimu, iki metų pabaigos asociacijos nariai sukurs valgiaraščius, pagal kuriuos bus galima ruošti maistą ugdymo įstaigoms ir ligoninėms. „Restoraninio lygio patiekalų tikrai nebus, bet stengsimės, kad jie nuo to neatsiliktų“, - pridūrė šefas.
Pasak sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, Dietologų draugija bei Restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija labai geranoriškai atsiliepė į iniciatyvą pasižiūrėti, kaip maitinami vaikai ugdymo įstaigose ir ligoniai sveikatos priežiūros įstaigose.
Kaip pabrėžė ministras, jie tai darė savanoriškai, neatlygintinai, o artimiausiu metu sukurs pavyzdinius savaitės meniu.
„Norime, kad dietologų, kitų specialistų patikrinti valgiaraščiai būtų prieinami internete, kad visos įstaigos galėtų jais nemokamai naudotis. Apmokėjimas už jų parengimą bus mūsų galvos skausmas, bet vieną kartą padarius atkris daugybė procedūrų, kurias privalėdavo atlikti įstaigos“, - sakė ministras.
Nuogąstavimai, kad sveikas maistas bus neskanus ir vaikai tiesiog jo nevalgys, ministrui neatrodo rimti. „Ne be reikalo tarp pasirašiusiųjų bendradarbiavimo susitarimą - šefai. Mes galime pasakyti, kokių produktų reikėtų vaikams valgyti daugiau, bet kaip juos pagaminti skaniai ir patraukliai patiekti - kitos srities specialistų darbas. Džiaugiamės, kad šefai prisijungė prie iniciatyvos“, - sakė A. Veryga.
Pasak ministro, turėtume nustoti galvoti, kad sveikatai palankus maistas - neskanus. „Taip nėra, sveikatai palankus maistas gali būti skanus ir tokio visiems yra tekę valgyti. Deja, jis niekada nebuvo persikėlęs į viešąsias įstaigas, tad laikas tai padaryti“, - sakė A. Veryga.
Šiuo metu maistas ligoninėse ir ugdymo įstaigose - labai nevienodas. Pasak A. Verygos, yra institucijų, kurios neblogai tvarkosi, bet yra ir labai blogų pavyzdžių.
Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė pridūrė, kad mokykloje svarbu ne tik sveikai maitinti vaikus, bet ir ugdyti valgymo kultūrą.
Ketvirtadienį pasirašytoje bendradarbiavimo sutartyje tarp Sveikatos apsaugos ministerijos, Švietimo ir mokslo ministerijos, Restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos bei Dietologų draugijos įsipareigojama gerinti maitinimą gydymo bei švietimo įstaigose ir numatytos konkrečios priemonės, kaip to siekti.
Ieva Urbonaitė-Vainienė, Eltos korespondentė