PRAMOGOS
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
Aktualu2019 m. Balandžio 30 d. 17:40

Restorano apžvalga: „Rhodos”

Kaunas

Meniu.lt Meniu.ltŠaltinis: Etaplius.lt


81995

Lietuvoje orams šylant pernelyg lėtai, nusprendžiau trumpam pasprukti į ten, kur tikrai šilta. Rodos, tam puikiai turėtų tikti vienintelis Graikijos virtuvę pristatantis restoranas „Rhodos“, įsikūręs centrinėje Kauno gatvėje. Bent taip galėsiu aplankyti tolimąją Rodo salą, kurioje neteko būti.


Foto galerija:

img-0811.jpg
img-0812.jpg
img-0815.jpg
img-0816.jpg
img-0820.jpg
img-0821.jpg
img-0823.jpg
img-0824.jpg
img-0825.jpg
img-0832.jpg
img-0833.jpg
img-0839.jpg
img-0848.jpg
img-0853.jpg
img-0855.jpg
img-0857.jpg

Lietuvoje orams šylant pernelyg lėtai, nusprendžiau trumpam pasprukti į ten, kur tikrai šilta. Rodos, tam puikiai turėtų tikti vienintelis Graikijos virtuvę pristatantis restoranas „Rhodos“, įsikūręs centrinėje Kauno gatvėje. Bent taip galėsiu aplankyti tolimąją Rodo salą, kurioje neteko būti.

Papietauti restorane išsirinkome apniukusią šeštadienio dieną. Vos įėjusios vidun, buvome pasitiktos padavėjos šypsenos ir garsaus jaunimo juoko. Nors ne kartą ankstinome rezervacijos laiką, vis tiek atėjome per anksti, tačiau dėl to jokių problemų nekilo, staliukas jau buvo paruoštas: mūsų laukė lėkštės, įrankiai ir grafinas vandens. Kaip ir prašėme, padavėja išrinko mums jaukią vietelę ant minštų krėslų, prie lango, pro kurį matėsi žingsniuojantys miestiečiai. Buvau svetingai priimta, visai kaip su kvietimu atėjus į svečius. Meniu ilgai laukti nereikėjo, vos užvertus puslapius prisistatė padavėja, kuri be jokios užrašinės prisiminė visus užsisakytus patiekalus.

Laukdamos sriubų klausėme foninės muzikos, leidžiamos iš Youtube ir žvilgčiojome į salę, kurioje, be mūsiškio, buvo užimtas tik vienas staliukas. Tuštoka... Nors laisvi staliukai reiškia daugiau dėmesio mums, vis dėlto tuščios nemažos patalpos jaukumo neprideda. Kompanjonė, kuriai pasisekė pabuvoti Graikijoje, pripažino, kad interjeras iš tiesų primena Rodo salą – grindys ir lubos kaip „iš statybų“ - nei dažytos, nei parketas dėtas, laidai neslėpti. Dominuoja jūros spalvos, tarsi iš pliauskų, išmestų iš jūros, pagaminti baldai; vyrauja prieblanda, šviesą gęsina tamsios grindys. Puošybos elementais tapo tušti vyno buteliai, džiovintos gėlės, senos kopėčios, pinti šviestuvai, lempelių bei graikiškų vėliavėlių girliandos (kurių, tikrai nereikia, norint pademonstruoti restorano graikiškumą).

Po 20 minučių suskambus mikrobangų krosnelės dzingtelėjimui (jūs rimtai?!), atkeliavo sriubos: morkų-paprikų ir daržovių-lešių. Abi sriubos patiektos su gardžia, raudonėliais ir alyvuogių aliejumi kvepiančia, paskrudinta duonele. Morkų-paprikų sriubą valgyti buvo nelengva, mat paprikų lazdelės netilpo nei į šaukštą, nei į burną. Skonis išraiškingas, kiek aštrus, tačiau aštrumas dera prie paprikų. Kad jau šildė mikrobangų krosnelėje, galėjo bent ilgiau joje palaikyti - sriuba drungna. Lęšių sriubos daržovės pervirusios, patęžusios ir praradusios spalvą. Regis, ši sriuba buvo šildoma antroji, todėl nepravėso laukdama savo kompanjonės. Valgant sriubas niekaip iš galvos neišėjo tas mikrobangų krosnelės dzingtelėjimas. Nesitikiu, kad man atėjus tik pradės virti sriubą iš 25g. lęšių ir 50 g. brokolių, na, bet gal galima kitaip pašildyti? Neabejoju, kad "mikrobanginė" įprstas dalykas daugumoje restoranų, tačiau, būtų smagu žinoti, kad atėjus į restoraną-vyninę tavo maistas patiektas ne tiesiai iš „mikrobanginės“.

Nespėjus baigti sriubos, atkeliavo ir užkandžių rinkinys – daržovės ir duonelė su keturiomis skirtingomis graikiškomis užtepėlėmis: tzatziki, hummus, tapenada ir tirokafteri. Visos jos buvo šviežios ir pasakiškai skanios! Humuse nepagailėta kumino, nebuvo beskonis, kaip neretai pasitaiko, o tzatziki tirštas, gaivus, regis, gamintas su graikišku jogurtu. Daržovės šviežios, traškios, duonelė šilta, pagardinta rozmarinu. Rinkinuką užskaitau. Tikiuosi tokiu ir Graikijoje būčiau pavaišinta.

Vos „perkandus“, buvo patiektas troškinys - gyros kiauliena, išsimaudžiusi pomidorų padaže. Patiekalas karštas, mėsa minkšta, fetos gabaliukai, apdėlioti aplink, derėjo, ryžiai nepervirę, daržovės puikiai ištroškintos, paskanintos prieskoniais. Tuo pat metu atkeliavo ir „ciela“ karališka dorada, marinuota citrinose, patiekta su karštomis cukinijomis ir pomidorais. Žuvis per visą lėkštę – jėgelė! Žuvies mėsa švelni, lengvai plėšoma, nedžeržgianti tarp dantų, tinkamai iškepusi. Citrina bei garnyras tiko prie žuvies. Visgi, pakėlus daržovę nuo lėkštės, varvėjo riebalai. Hmm, ar tikrai reikėjo jų tiek daug daržovėms iškepti?? Tiek kiauliena, tiek žuvis buvo patrauklūs akiai, patiekti dar garuojantys. Dėl šių patiekalų į „Rhodos“ būtų galima ateiti dar kartelį ir kokį draugą kartu atsivesti. Ypač neturintiems griliaus, tačiau išsiilgstantiems "grynos" mėsos skonio. Buvo skanu. Ne prasčiau, nei svečiuose.

Jei jau ragauti Graikijos, tai iki galo. „Vyšnia ant torto“ – graikiška kava. Na, o kaip kava, be deserto? Pasirinkome siūlų tešlos tortuką su pudingu ir citrinine grietinėle. Kava – visai kitokia, negu esu įpratusi, girdėjau, kad tokia patiekiama tik rytų šalyse. Tiršta, šiek tiek riešutinė, skonis ne toks intensyvus, kaip įprastos kavos. Įtariu, tokia ji ir turi būti. Deserte derėjo skirtingos tesktūros ir skoniai: traškumas, minštumas ir vaniliškumas, purumas, citirinos rūgštelė, kuri apsaugojo desertą nuo saldumo bombos. Mėgstu gaminti desertus, tačiau tokio pati nepagaminčiau. Įsimintinas skonis saldžiam atsisveikinimui su „Rhodos“.

DOSJE:

Kas? restoranas „Rhodos“.
Ko? Skaniai, sočiai, kitaip nei įprastai pavalgyti; žvilgtelėti kaip galėtų atrodyti Rodas; pagurkšnoti kavos su desertu; patauškėti vakare su bičiuliais; į pasimatymą.
Kam? nemačiusiems, arba pasiilgusiems Graikijos; norintiems ramiai pažiūrėti Travel kanalą (be garso, tačiau su graikiška muzika); pamiršusiems, kaip atrodo Graikijos vėliava (jų buvo daug ir visur); Išsiilgusiems medinių namelių prie jūros.
? užkandžius, salotas, žuvį, vištieną, kiaulieną, desertus, naminį vyną..
Kuo? Šaukštais, šakutėmis, pirštais.
Kur? Kaunas, Vilniaus g. (senamiestis).

TRUMPAI:

Sąskaita: morkų-paprikų sriuba – 1.5€, lęšių sriuba – 1.5€, užtepėlių rinkinys – 5€, gyros kiauliena su daržovėmis – 6€; karališka dorada su citrinomis – 9.5€, graikiška kava – 2€, desertas Ekmek Kataifi – 2.6€, namų vynas – 2,5€. Viso: 30,6€.
Interjeras: jūrinis, daug medienos bei paminkštinimų/pagalvėlių, betoninės grindys, dekoracijos primena vandenį. Šiek tiek tamsu, vyrauja šalti atspalviai, tačiau švaru, stilinga ir patogu. Nesu tikra ar Travel kanalas fone yra tinkamas pasirinkimas. 4/5.
Aptarnavimas: paslaugus, dėmesingas (nei per daug, nei per mažai), mūsų padavėjos niekuomet laukti nereikėjo, puikiai išmanė meniu. Niekuo negaliu skųstis. 5/5
Maistas: tradicinis, natūralus, aromatingas, naminis... Jeigu sriuba nebūtų šildoma mikro bangų krosnelėje ir naudojama mažiau riebalų apdorojant daržoves, būtų iš viso šaunu. 4/5

Bendras įvertinimas: 4/5

Ar eičiau dar kartą? Tikrai taip!